Babišova vláda způsobila absurdní situaci? Kvůli minerálkám je poprask

Svaz minerálních vod kritizuje růst poplatku výrobcům balených vod za čerpání minerální vody. Rozhodnutí vlády podle organizace zvedne výrobní náklady. Svaz, který sdružuje výrobce balených minerálních vod v České republice, to uvedl v dnešní tiskové zprávě. Podle skupiny Mattoni 1873 nevychází zvýšení poplatku z žádné logické úvahy.

Kabinet v pondělí rozhodl o tom, že se od července zdvojnásobí poplatek výrobcům balených vod za čerpání minerální vody ze šesti na 12 korun za metr krychlový.

Zvýšení poplatku podle svazu poškodí domácí výrobce i spotřebitele a ohrozí zdroje a jejich využití. Přínos pro stát přitom v měřítku státního rozpočtu bude jen kosmetický, míní organizace. "Jedná se už o druhé stoprocentní zvýšení poplatků za posledních pět let, což pochopitelně zvedne výrobní náklady. Už nyní je poplatek za odběr minerální vody devětkrát vyšší než poplatek za odběr ostatních druhů vod z podzemních zdrojů a de facto se tak znovu zvyšuje nepřímé zdanění zdravé potraviny," uvedl svaz.

"Členové Svazu minerálních vod si uvědomují, že hospodaří s výjimečným produktem, provádějí velké množství analýz a zabezpečují a ochraňují zdroje přírodních minerálních vod před vlivy vnějších zásahů v rámci ochranných pásem zdrojů. Zjednodušeně řečeno vykonávají pro Českou republiku ty činnosti, které umožní státu zajištění přírodního bohatství, jeho korektní využití i ochranu, jeho monitoring, a to z vlastních prostředků. Opětovné navýšení poplatku za odběr minerálních vod o dalších 100 procent může vážně ohrozit schopnosti zajišťovat tuto péči," dodala organizace.

Podle generálního ředitele Mattoni Alessandra Pasqualeho se stát dostává do absurdní situace, kdy ministerstvo zdravotnictví penalizuje zdravé potraviny. "Zvyšování nepřímého zdanění zdravé potraviny a současné snižování spotřební daně na čepované pivo přímo vybízí k dohadům o populistických snahách nalákat voliče a nesystémovým způsobem naplnit státní pokladnu," dodal ředitel.

Ministerstvo zdravotnictví původně navrhovalo zvýšení poplatku o tři koruny na devět. Resort považuje navýšení za přirozenou reakci na vývoj cen v posledních pěti letech, neboť poplatek se předtím zvýšil naposledy v roce 2014. Stát na něm vydělal v roce 2018 asi 18 milionů korun. Každý Čech spotřeboval v roce 2017 v průměru asi 55 litrů minerálních vod.

V roce 2018 byla podle materiálu zpracovaného ministerstvem zdravotnictví celková produkce balených přírodních vod 0,8 milionu metrů krychlových, tedy méně než třetina maximálního povoleného čerpání. Skutečné množství se u různých výrobců pohybuje od 30 do 50 procent tohoto maxima.

Změna se podle návrhu dotkne sedmi společností: Bohemia Healing Marienbad Waters, Hanácká Kyselka, Chodovar, Karlovarská Korunní, Karlovarské minerální vody, Ondrášovka a Poděbradka.

Výše shodného poplatku na Slovensku představuje zhruba 17 Kč, v Německu 8,40 Kč, v Polsku 7,60 Kč a v Itálii 27 - 81 Kč. V Itálii je poplatek na rozdíl od ostatních uvedených zemí vypočítáván ze skutečně odebraného množství, uvádí ministerstvo.

Související

Ilustrační fotografie.

Voda v přírodních koupalištích je většinou vhodná ke koupání, platí ale i zákazy

Kvalita vody ve většině českých přírodních koupališť v Česku, která kontrolují hygienici, je nadále dobrá a lidé se v nich mohou koupat. Stále ale platí také několik zákazů, například na Vysočině v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, v Plzni v jezírku Škodaland nebo v jihočeském kraji v nádrži Orlík u Podolska na Písecku. Zavřené zatím zůstává i přírodní koupaliště v Tanvaldu na Jablonecku, město už ho ale vyčistilo a znovu se napouští. Dnes hygienici v Karlovarském kraji vyhlásili zákaz koupání ve vodní nádrži Skalka.

Více souvisejících

Voda Mattoni (Karlovarské minerální vody) Vláda ČR poplatky Česká republika Alessandro Pasquale

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy