Bankovky se sbírají desítky let, dnes jsou dobrou investicí

Sběratelství bankovek má v Česku tradici sahající k měnové reformě v roce 1945, kdy se likvidovalo veliké množství bankovek. Tehdejší národní banka se rušená platidla rozhodla nabízet zájemcům ke koupi, a tak byl položen základ mnoha sbírek. Dnes patří sběratelství bankovek mezi možnosti, jak investovat a v Česku je dnes více kupců než prodávajících.

V rozhovoru s ČTK to uvedl Jiří Čížek, předseda pobočky Papírová platidla České numismatické společnosti.

Společnost Bankovky.com dnes v aukci nabízí jednu z nejvzácnějších bankovek v České republice. Pětitisícovka z roku 1919 má vyvolávací cenu milion korun, již dnes dopoledne ale podle webu pořadatele měla aktuální cenu přes sedm milionů korun.

Se sbíráním papírových platidel, kterému se říká notafilie, se v českých zemích začalo až ve druhé polovině 20. století. "Měnová reforma v listopadu 1945 naráz zlikvidovala ohromné množství platidel, ať již protektorátních, slovenských, poukázek 1944, ale i prvorepublikových a tehdejší Národní banka Československá dostala nápad - platidla prodávat zájemcům," uvedl Čížek.

V nedávné době sběratelství bankovek i mincí významně podpořila i Česká národní banka vydáním pamětní bankovky a pamětních mincí v rámci 100. výročí vzniku republiky. Ve srovnání s jinými evropskými zeměmi lidé v Československu, Německu a Rakousku začínali se sbíráním bankovek mezi prvními. "Bylo to dáno obecně tím, že v této části Evropy mají lidé více peněz, a mohou se tak věnovat svým koníčkům. Také zde existovala dlouholetá obliba sběratelství známek, na níž další sběratelské obory navazují," říká Čížek.

Dříve se sbírala většinou jen platidla, která platila v zemi sběratele a okolních zemích, s otevřením trhu po roce 1989 se zájem sběratelů rozšířil. Sbírají se tak i bankovky exotických zemí i doprovodné produkty, jako tuzexové bony, nouzová platidla často vysokých nominálních hodnot (německé, polské či maďarské inflační peníze) anebo platidla vojenská, vězeňská či regionální.

V posledních několika letech se rozmohlo investiční sběratelství, které se vyznačuje výrazným růstem cen všech trochu vzácnějších papírových platidel nebo třeba takzvaných chybotisků. Příkladem je bankovka 200 Kč z roku 1993, série A, která má v ochranném kovovém proužku místo Česká republika napsáno Republique du Zaire, jejíž ceny vzrostla z nominální hodnoty přibližně tisíckrát podle stavu bankovky. Vzácné pětistovky z první republiky navržené Alfonsem Muchou se dnes prodávají až za statisíce korun.

Papírová platidla jsou dnes podle Čížka možná nejlépe zhodnocené investice. Nárůsty ceny vzácných bankovek či státovek jsou v řádech vyšších desítek až stovek procent, a tak se do tohoto sběratelství vrhlo mnoho investorů. Měli by si ale podle odborníka všímat faktorů, které ovlivňují cenu. Ta se může lišit až o několik řádů od bankovek špatné kvality po naprosto nové neoběhové bankovky. Také se v poslední době začaly na trhu vyskytovat padělky, ale na rozdíl od ostatních sběratelských předmětů mají bankovky nejvíce ochranných prvků, pomocí kterých se skoro vždy dají rozlišit od napodobenin.

Česká numismatická společnost má dnes zhruba 2000 členů, z toho v pobočce Papírová platidla je 40 členů. "Sběratelů je určitě řádově více, ale mladí lidé se většinou nechtějí registrovat a sdružovat ve spolcích. O to více preferují sdílení poznatků a obchodování na internetu, především na facebooku, kde je mnoho skupin z celého světa s řádově desetitisícovými počty členů," říká Čížek. I proto ceny papírových platidel obchodovaných přes veřejné aukce či na internetu dlouhodobě rostou.

Související

Více souvisejících

peníze finance investice Ekonomika

Aktuálně se děje

před 57 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy