Bankovní rada ČNB zřejmě ve středu zvýší úrokové sazby až o 1,25 procentního bodu

Bankovní rada České národní banka zřejmě ve středu zvýší úrokové sazby až o 1,25 procentního bodu, základní úroková sazby by se tak dostala až na sedm procent, tedy nejvýše od roku 1999. Vyplývá to z vyjádření ekonomů, které oslovila ČTK. Důvodem je podle nich aktuální vývoj inflace a rostoucí inflační očekávaní.

Vliv na rozhodování bude mít pravděpodobně i obměna bankovní rady na konci července v čele s novým guvernérem Alešem Michlem, který je odpůrcem dosavadního zvyšování sazeb. Mělo by tak jít o poslední razantní zvýšení sazeb před obměnou bankovní rady na konci června, tvrdí analytici.

Na předchozím měnovém jednání na počátku května rada zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta. Na konci března to bylo o 0,5 procentního bodu na pět procent. Na zasedání počátkem února rada zvýšila sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Na zasedání před Vánoci stoupla sazba o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Počátkem loňského listopadu sazba stoupla o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta, přičemž to bylo nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997. Předtím v září odhlasovala rada zvýšení základní sazby o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Pro všechna tehdejší rozhodnutí hlasovalo pět členů rady. Dva členové, Aleš Michl a Ondřej Dědek, hlasovali pro sazby beze změny.

"Jak z veřejných vyjádření členů bankovní rady, tak i z ekonomických dat, je zřejmé, že sazby ve středu půjdou opět nahoru, jedinou otázkou je, jak vysoko, 0,75 procentního bodu je podle mého názoru naprosté minimum. Očekávám odvážnější krok – zvýšení základní sazby o 1,25 procentního bodu na sedm procent," uvedl hlavní ekonom Cyrrus Vít Hradil. Na dalším srpnovém zasedání bude již rada v novém složení a podle něj s největší pravděpodobností zaujme k růstu sazeb rezervovanější postoj. "Ačkoliv tedy inflace podle mého názoru bude ukazovat na další potřebu utahování měnové politiky, předpokládám, že noví členové rady se alespoň několik měsíců budou snažit inflaci 'vysedět' a sazby nezvyšovat," dodal.

"Od ČNB očekáváme na dalším zasedání zvýšení o 0,75 procentního bodu. Jedná se ale o spodní hranici. Podle posledních vyjádření členů bankovní rady a cenovému vývoji nelze vyloučit ani zvýšení o jeden nebo 1,25 procentního bodu," uvedl analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. Celkově podle něj totiž ekonomická situace naznačuje potřebu dalšího zvyšování úrokových sazeb. "Vzhledem k obměně v bankovní radě směrem k více holubičímu složení ale očekáváme, že červnové zvýšení bude v aktuálním cyklu tím posledním. Následovat podle nás bude stabilita sazeb do konce roku," dodal.

"S ohledem na aktuální výši a strukturu spotřebitelské inflace, akcelerující inflační očekávání a nové složení bankovní rady dojde ještě naposledy k velmi razantnímu zvýšení úrokových sazeb. Podle mě centrální bankéři zvýší úrokové sazby rovnou o 1,25 procentního bodu, což by znamenalo posun hlavní sazby na sedm procent," uvedl i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Takové zvýšení podle něj na první pohled vypadá až příliš výrazné. Květnová prognóza ČNB v modelech ale naznačuje růst základní sazby až k osmi procentům, upozornil.

"Poslední nad očekávání silná dubnová i květnová inflace i další zrychlení cen výrobců potvrzují silnější inflační rizika. ČNB v současném složení tak přistoupí k dalšímu razantnímu zvýšení sazeb, což dopředu již avizovali někteří členové bankovní rady. Ačkoli se ještě před několika týdny čekalo zvýšení sazeb koncem června o zhruba 0,75 procentního bodu, novější inflační čísla situaci změnily a nyní se zdá pravděpodobnější nárůst alespoň o jeden procentní bod, ne-li více," uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Podle něj tržní úrokové sazby začaly v posledním týdnu růst a je v nich nyní dokonce zohledněno, že se základní sazba ČNB dostane až k 7,25 procenta, což by představovalo zvýšení o 1,5 procentního bodu.

"Květnový meziměsíční růst inflace o 1,8 procenta byl druhý nejsilnější po lednovém. Je zřejmé, že stávající nastavení úrokových sazeb dosud dostatečně netlumí inflační tlaky, které stále překonávají prognózu centrální banky. Očekávám tedy tento měsíc další růst sazeb na úrovni kolem jednoho procentního bodu, což by mělo spolu s měnovými operacemi držícími stabilní kurz koruny k euru přispět k inflačně poněkud klidnějšímu létu," uvedl partner PwC Petr Kříž.

Středečního jednání rady se zúčastní všech sedm jejich členů.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 
česká národní banka

Šestice bank spouští platby na kontakt. Místo čísla účtu stačí znát telefon

Namísto čísla účtu číslo mobilního telefonu. Tak funguje nová služba Platby na kontakt, kterou spouští šestice bank, konkrétně Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka a Raiffeisenbank. Moneta a UniCredit Bank službu spustí v příštím roce. Služba usnadní tuzemské transakce mezi lidmi, neaktivuje se ale automaticky a maximální výše platby je zatím omezena na pět tisíc korun. 

Více souvisejících

ČNB

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 42 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy