Banky loni poskytly nové hypotéky v rekordní sumě

Banky a stavební spořitelny loni poskytly nové hypoteční úvěry za rekordních 379 miliard korun, což je meziroční nárůst o 70 procent. Celkem, včetně refinancování, banky loni poskytly 178.000 hypoték za rekordních 541 miliard korun.

V případě počtů úvěrů jde o zhruba 50procentní nárůst a u objemu o 73 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

"Objem hypotečních úvěrů přes 540 miliard je rekordní a na dlouhou dobu rekordním zůstane. Lidé si napůjčovali 28 procent toho, co utratí celá republika, což je neskutečné číslo," upozornil analytik společnosti Patron Daniel Horňák.

V samotném prosinci zájem o hypotéky mírně poklesl, když banky a stavební spořitelny poskytly hypotéky za 44,3 miliardy korun, což je o zhruba dvě miliardy korun méně než v listopadu. Objem refinancovaných hypotečních úvěrů v prosinci setrval na zhruba deseti miliardách korun. Přes osm miliard tvořily refinancované úvěry z jiných finančních institucí a 1,8 miliardy korun pak úvěry refinancované interně. Průměrná úroková sazba u hypoték v prosinci stoupla na tři procenta z listopadových 2,7 procenta. Podle asociace ale prosincová průměrná úroková sazba ještě zachycuje uzavřené smlouvy, které byly rozjednány s klienty v dřívějších měsících. Nabídkové sazby hypoték se v prosinci již pohybovaly v průměru kolem čtyř procent a letos dále porostou.

ČBA upozornila, že hypoteční sazby reagují s mírným zpožděním především na vývoj tržních úrokových sazeb delších splatností. Ty přitom v posledních týdnech opět vzrostly a dostaly se na nejvyšší hodnotu od roku 2008. Tehdy se podle oficiálních statistik České národní banky hypoteční sazba pohybovala kolem 5,5 procenta. "Pokud se tržní sazby letos výrazněji nezmění, měly by hypoteční sazby letos postupně směřovat k této hranici, ačkoli konkrétní sazba se bude odvíjet od zvolené délky fixace. V tuto chvíli je tržní úroková sazba u delších splatností nižší, přesto může řada klientů zvolit raději kratší fixaci s nadějí, že úrokové sazby výhledově opět poklesnou," uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Na hypotečním trhu bude podle Ondřeje Šuchmana z Komerční banky ještě nějakou chvíli patrný takzvaný efekt předzásobení, jelikož je podle něj zřejmé, že úrokové sazby napříč trhem ještě porostou. "Navíc od 1. dubna začnou platit nové limity pro hypotéky stanovené Českou národní bankou, které budou pro určitou skupinu klientů znamenat nemožnost získaní hypotečního úvěru po tomto datu. První kvartál letošního roku tak může být ještě poměrně silný," uvedl.

Průměrná hypotéka v prosinci mírně poklesla na 3,45 milionu Kč. S očekávaným růstem úrokových sazeb je tak zřejmé, že se bude navyšovat měsíční splátka u nových či brzy refixovaných úvěrů. Pokud by se průměrná hypoteční sazba letos dostala k hranici pěti procent, znamenalo by to pro průměrnou velikost hypotéky nárůst měsíční splátky o 3500 až 4000 korun měsíčně.

"Vrchol zájmu o hypotéky je v tuto chvíli už za námi. Kvůli rostoucím úrokovým sazbám jsme už v prosinci zaznamenali výraznější pokles podaných žádostí. Ještě rychlejší ochlazení poptávky očekáváme v letošním roce, kdy by trh mohl poklesnout i o 40 procent," uvedl vedoucí hypoték Air Bank Radek Perman.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

hypotéky Byty

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy