Banky v ČR neplánují kvůli koronaviru zavírat pobočky. Někteří zaměstnanci mají "flexi office"

Tuzemské banky zatím nepřipravují kvůli epidemické situaci uzavírání svých poboček. Jejich zaměstnanci ale mnohem více pracují z domova, zejména ti v pozicích na centrálách. Banky se snaží bránit šíření koronaviru střídáním pracovních skupin. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími bankami.

"V tuto chvíli omezováni provozu našich poboček nechystáme. Vzhledem k velikosti a otevřenému interiéru našich poboček jsme bez problému schopni zajistit udržení odpovídající vzdálenosti mezi klienty a poradci," řekl ČTK mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Omezení provozu poboček aktuálně neplánuje ani Komerční banka. "Na všech našich pobočkách dodržujeme platná bezpečnostní opatření a klientům doporučujeme běžné věci vyřizovat prostřednictvím přímého bankovnictví a vzdáleného poradenství," uvedl mluvčí banky Pavel Zúbek.

Provoz poboček UniCredit Bank je podle mluvčího Petra Plocka zajišťován při dodržení všech bezpečnostních a zdravotních opatření, a to včetně měření teploty klientů a zaměstnanců při vstupu do pobočky, použití dezinfekce, bezpečných rozestupů, ochraně prostřednictvím plexiskel u přepážek apod.

Air Bank pobočky nezavírala ani na jaře během nouzového stavu. "Proto také nyní počítáme s tím, že pobočky zůstanou pro klienty nadále otevřené," upozornila mluvčí banky Jana Pokorná.

Banky se snaží čelit epidemii částečnou prací z domova svých zaměstnanců. V Raiffeisenbank jsou na tzv. home office aktuálně zaměstnanci pražské centrály. V UniCredit Bank jsou větší část pracovního týdne zaměstnanci z hlavních budov, kde to povaha práce umožňuje, na home office.

Air Bank dlouhodobě využívá režim 'flexi office', který umožňuje zaměstnancům, aby mohli pracovat odkudkoli se jim to hodí a přizpůsobili si i pracovní dobu. Podmínkou je, aby jim flexi office schválil jejich nadřízený a aby tím neomezovali spolupráci s dalšími kolegy. "Plošné nařízení práce z domova v tuto chvíli naplánované nemáme," dodala Pokorná.

V Komerční bance se zaměstnanci střídají na pracovištích v týdenních intervalech. Jsou rozděleni obvykle do tří až čtyř skupin, které se na pracovištích nepotkávají. Zaměstnanci České spořitelny využívali home office již před pandemií v průměru jednou týdně. "Předpokládáme, že využívání práce z domova dále poroste," podotkl Hrubý.

Související

Více souvisejících

banky Česká spořitelna Komerční banka unicredit banka Air Bank Raiffeisenbank Ekonomika Home Office (práce z domova) zaměstnání

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 20 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy