Boeing dostal po dvou haváriích první objednávku na stroj 737 MAX, pozměnil jeho jméno

Americký výrobce letadel Boeing dostal první objednávku na stroje 737 MAX od dvou tragických havárií těchto letadel, které vedly k zatím stále platnému zákazu jejich využívání v letecké dopravě. Až čtyři tato letadla si nyní objednal největší polský provozovatel charterových letů Enter Air.

Na oznámení Boeingu dnes upozornil server BBC.

List The Guardian si dnes všiml, že americký výrobce v tomtéž textu v tichosti při první zmínce uvedl nové jméno stroje. Nazývá jej Boeing 737-8 a vypouští přitom dřívější označení řady "MAX". Společnost dosud toto pojmenování používala jen v interní komunikaci.

Mluvčí Boeingu tvrzení britského listu i dalších médií, že společnost se chce označení MAX zbavit, zpochybnil a poukázal na to, že se v oznámení několikrát vyskytuje.

Po dvou tragických haváriích v Indonésii (2018) a Etiopii (2019) s 346 oběťmi na životech nesmějí tato letadla od loňského jara do vzduchu. Firmu Boeing tak po osmi letech v dodávkách předstihl její evropský konkurent Airbus. Boeing teď usiluje o novou certifikaci stroje.

"Navzdory současné krizi je důležité myslet na budoucnost," uvedl v prohlášení generální ředitel aerolinek Enter Air Grzegorz Polaniecki. "S ohledem na to jsme souhlasili s objednávkou dalších strojů 737-8. Jsem přesvědčen, že po přísných kontrolách, jež 737 MAX podstupuje, to bude řadu následujících let to nejlepší letadlo," dodal.

Výrobce letadel ve středu informoval, že Enter Air si objednal dva stroje 737-8 s možností odebrat ještě dva další. Pokud si pořídí všechny čtyři, jeho letka bude obsahovat deset letounů 737 MAX.

"Je to sice důležité, protože se jedná o první objednávku strojů MAX od prosince 2019, ale pořád je to malá objednávka," konstatoval analytik ratingové společnosti S&P Chris DeNicolo. Enter Air podle něj dostal nemalou slevu.

Společnost Boeing vedle odstavení řady MAX čelí odlivu objednávek kvůli dopadům šíření koronaviru na celé letecké odvětví. Za prvních šest měsíců letošního roku americký výrobce dodal devět strojů 737 s porovnání s víc než stovkou za stejné období loni.

Související

Více souvisejících

Boeing 737 MAX boeing Ekonomika letadla, letectví Polsko USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 34 minutami

před 55 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy