Bombastické slevy? Kdepak. Česko letos nezažívá pravý Black Friday

Do slevové akce Black Friday se letos zapojilo 61 procent obchodních řetězců v Česku, tedy o pětinu více než loni. Téměř třetina prodejců poskytuje slevu na celý nákup. Nejvíce firem nabídlo výprodeje dnes, většina nabídek ale skončí až v neděli. Tržby obchodníků se zvýšily nejčastěji v řádu desítek procent. Vyplývá to z výzkumu konzultační společnosti Acomware a obchodníků.

"Ze zhruba 160 největších obchodních řetězců, které v rámci našich výzkumů sledujeme, se jich do Black Friday zapojilo meziročně o 20 procent více," uvedl výkonný ředitel Acomware David Vurma.

Český trh ani letos nezažívá podle tvůrce e-shopů Shoptet pravý Black Friday, který v západních zemích znamená slevy nad 50 procent. V Česku se průměrné slevy v případě velkých e-shopů pohybují na úrovni 35 procent. U menších on-line prodejců to je v průměru jen 16 procent.

"Nejčastější uváděné slevy jsou mezi 30 až 40 procenty. Má to ale háček, ty slevy jsou často na výprodejové zboží, například na starší modely televizí a mobilů. To znamená, že jde o přirozenou slevu. Před Vánoci se staré zboží zlevňuje a e-shopy se ho snaží prodat. Poté se ceny na velmi krátkou dobu opět zvýší. A to jen z důvodu, aby se zboží po umístění do novoročních výprodejů prodalo s vysokou procentní slevou," uvedl výkonný ředitel Shoptetu Miroslav Uďan.

Do neděle trvá akce například i u největšího internetového obchodníka s elektronikou Alza.cz. "V rámci probíhající akce Black Friday se zatím nejvíce prodávají televizory, mobilní telefony, domácí elektro, produkty pro domácí mazlíčky, konzole a příslušenství pro IT/TV. Prodeje televizorů rostly raketově bez ohledu na Black Friday, meziročně o stovky procent, souvisí to s přechodem na DVBT2, prodeje set top boxů v této souvislosti stouply dokonce jedenáctinásobně," řekla ČTK mluvčí Patricie Šedivá.

Podle Barbory Tyllové z platební společnosti PayU tento rok prodejci místo samotného "černého" pátku pořádají "černý" týden, nebo dokonce celý "černý" měsíc listopad. V první polovině "černého" týdne byly tržby o 25 procent vyšší než ve stejném období loni. "Loni byl nárůst hodnoty transakcí během černého pátku o 100 procent vyšší ve srovnání s běžným listopadovým dnem. Podle dopoledního průběhu očekáváme, že se dá letos očekávat stejný nárůst jako loni," dodala.

Internetový obchod Mall.cz spustil výprodeje již na konci října. "V letošním roce jsme Black Friday spustili jako první v Česku a zákazníkům jsme zatím představili téměř 20.000 produktů za zvýhodněnou cenu. Už v polovině měsíce, za první tři týdny akce, jsme zaznamenali růst tržeb o více než 30 procent oproti loňskému roku," uvedla. Doplnila, že výprodejům dominuje elektronika, zejména televize, ale i telefony nebo tablety.

Obchodník s kosmetikou Notino během dneška zaznamenal podle marketingového ředitele Radka Ondrašíka růst objednávek proti běžnému pátku o 800 procent.

Češi během dneška podle odhadů expertů utratí v internetových obchodech 800 milionů Kč, což je o 250 procent více proti běžnému pátku. Oproti loňskému Black Friday se tak tržby obchodníků zvýší zhruba o čtvrtinu.

Související

Více souvisejících

černý pátek (Black Friday) Obchody slevy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 34 minutami

před 55 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy