Bouřky letos způsobily desetitisíce škod za více než miliardu

Bouřky a další živly, které zasáhly Česko mnohokrát v květnu a červnu, způsobily klientům pojišťoven desetitisíce škod za více než miliardu korun. Je to více než v předchozích letech s výjimkou extrémního loňského roku, kdy řádilo tornádo na jižní Moravě. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

"Během bouřek, které za květen a červen postihly republiku, škodily hlavně vichřice, krupobití a přívalové deště spojené s následnou velkou vodou. Za tyto dva měsíce jsme kvůli bouřkám a jejich doprovodným živlům zaregistrovali téměř 10.000 škod za více než 650 milionů korun," řekla ČTK mluvčí Generali České pojišťovny Ivana Buriánková. Největší škody způsobilo krupobití, a to zatím za více než 400 milionů korun. Jde zejména o velké zemědělské škody.

Živly způsobily pojišťovně nejvyšší škody na Vysočině (150 milionů korun) a ve Středočeském kraji (111 milionů korun). "Vedle rozsáhlých zemědělských škod řešíme zejména poškozené stavby (poničené střechy vichřicí, rozbitá okna kroupami), automobily poškozené pády větví i celých stromů, ale i krupobitím," dodala Buriánková. Meziročně se situace podle ní nedá příliš srovnávat, protože konce loňského června udeřily v ČR neobvykle extrémní bouřky, které vede vichřice, krupobití a přívalových dešťů přinesly i tornádo na jižní Moravě. Loni byl tak počet škod extrémní, podotkla.

Kooperativa loni za květen až červen řešila 10.580 škod ze živelných události za celkem 596 milionu Kč, zatímco letos to je 5890 škod za 303 milionů Kč. Rozdíl způsobilo zejména tornádo na jižní Moravě a krupobití, které loni zasáhlo další části Moravy, uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Česká podnikatelská pojišťovna zaznamenala letos po sérii květnových a červnových bouřek 1300 škod za celkem 76 milionů Kč. Nejvíce škod eviduje po vichřicích a krupobití. Nejvíce zasažené kraje jsou Středočeský, Pardubický a Jihočeský. "Počet škod za sledované období je proti předchozím letům mírně nadprůměrný, v porovnání květnů a červnů mezi jednotlivými roky se ale vymyká hlavně rok minulý, kdy evidujeme 2,5násobek škod proti průměru," upozornila mluvčí ČPP Renata Čapková.

ČSOB Pojišťovna má z letošních červnových bouřek nahlášeno 1500 škod za 60 milionů korun. Celkově jich očekává až 2000 v hodnotě do 100 milionů korun. "Ve srovnání s jinými roky by to byl standard, ale pokud to srovnáme s loňským červnem, který výrazně ovlivnilo tornádo, tak jsme ve meziročním srovnání na násobcích čísel z letoška. Co do počtu škod šlo v roce 2021 o 3000 škod v hodnotě zhruba půl miliardy korun," vypočetl mluvčí pojišťovny Petr Milata.

Související

Bouře Babet

Počasí v Evropě dál zabíjí. Bouře Babet má už čtyři mrtvé, působí záplavy a trhá protipovodňové bariéry

Bouře s silným větrem, přívalovým deštěm a vysokými vlnami v sobotu opět postihla Británii, severní Německo a jižní Skandinávii. Deštivé počasí způsobilo rozsáhlé povodně, přerušení dodávek elektřiny, evakuace a problémy v letecké, trajektové a železniční dopravě. Od čtvrtka zemřely nejméně čtyři lidé v důsledku bouře, kterou britský meteorologický úřad pojmenoval Babet, uvedl server Weather.

Více souvisejících

Bouřky pojišťovny

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

Teplé počasí dlouho nevydrží. Po Velikonocích se ochladí

Teploty přesahující hranici 20 stupňů dlouho nevydrží. Hned po Velikonocích se podle ČHMÚ.cz ochladí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy