Brusel tepe Česko kvůli poukazům za zájezdy, hrozí i žaloba. Cestovky se ohradily

Kritika Evropské komise vůči uzákonění možnosti pro cestovní kanceláře (CK) vydávat místo hotovosti za zrušené cesty poukazy na zájezdy není na místě. Uvedla to dnes Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Z důvodu absence jednotného evropského řešení nejen Česká republika, ale dalších 11 evropských zemí přistoupilo k úlevě formou poukazů, dodala AČCKA.

Evropská komise se podle AČCKA místo vlastního funkčního řešení dožaduje od států, které chtěly CK pomoci, vysvětlení. České řešení je podle asociace navíc v porovnání s dalšími evropskými zeměmi mimořádně šetrné.

"Do zákona byl na rozdíl od jiných zemí EU implementován výrazný sociální prvek v podobě početných skupin chráněných osob, které mohou poukaz odmítnout. Poukaz je cestovní kancelář oprávněna vystavit jen v zákonem omezených případech. Český poukaz plně splňuje veškerá doporučení EK k vlastnostem poukazů," uvedl prezident AČCKA Roman Škrabánek.

Právní rámec pro vydávání poukazů podle AČCKA vydávaly státy od konce března. Doporučení k nim Evropská komise vydala až 13. května. Proto je podle AČCKA současné jednání Evropské komise nelogické a nepochopitelné. "Současnou roztříštěnost národních úprav nelze přičíst za vinu státům, které aktivně přistoupily k vlastní formě pomoci," dodal Škrabánek.

Na vytýkací dopis Evropské komise ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové (za ANO) upozornil minulý týden server iHned.cz. Podle komise je český zákon protiprávní, komise za to může ČR žalovat. Dostálová má do 28. května komisi zaslat detailní informace o českém zákoně a vysvětlit, jak zajistí jeho soulad s evropským právem.

Tuzemské CK mohou místo hotovosti za zaplacené zálohy na zrušené zájezdy s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna vydávat klientům poukazy. Lidé, kteří poukaz nevyužijí do 31. srpna příštího roku k úhradě jiné cesty, budou mít nárok na vrácení peněz.

Poukaz mohou podle zákona odmítnout lidé spadající do takzvaných zvláště zranitelných skupin. Patří k nim senioři nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené či lidé, kteří nemohou kvůli koronaviru pracovat. Sněmovna rozšířila tento okruh lidí také o osamělé samoživitelky a samoživitele a také o školy v případě školních zájezdů.

Související

Cestování, ilustrační foto

Cestovní kanceláře varují před podvodnými prodejci zájezdů. Mohou vás nechat v zahraničí bez ubytování

Na podvodné prodeje zájezdů přes sociální sítě upozorňují asociace tuzemských cestovních kanceláří. Údajní odborníci na danou destinaci nejdříve z lidí vylákají peníze a následně zájezd zruší nebo zájemce, kteří již na místo dorazili, nechají bez ubytování a zajištěné zpáteční dopravy. ČTK to řekla ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková.

Více souvisejících

cestovní kanceláře evropská komise Klára Dostálová Česká republika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 30 minutami

před 50 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy