Má mít finanční arbitr víc pravomocí? Ministerstvo financí a ČNB se přou

S rozdílnými stanovisky v připomínkovém řízení se setkal návrh skupiny poslanců ANO, kteří chtějí rozšířit působnost finančního arbitra. Arbitr by měl podle nich nově rozhodovat například spory ze smluv o neživotní pojištění, doplňkové penzijní spoření a penzijní připojištění.

Ministerstvo financí s návrhem nesouhlasí stejně jako Hospodářská komora, zatímco třeba Česká národní banka ho podporuje. Návrh má i podporu přímo finančního arbitra. 

Působnost arbitra by se měla rozšířit i v případě spotřebitelských úvěrů, kde vedle spotřebitele vystupuje ručitel, nebo pokud je třeba dluh zajištěn zástavním právem. Současná situace, kdy část sporů na finančním trhu neřeší finanční arbitr, ale Česká obchodní inspekce jako obecný orgán mimosoudního řešení spotřebitelských sporů, je podle poslanců nevyhovující a pro spotřebitele nepřehledná. Například spory ze životního pojištění řeší finanční arbitr a spory z neživotního pojištění obchodní inspekce.

Ministerstvo financí ve svém negativním stanovisku poukazuje například na to, že lze očekávat nárůst počtu řešených sporů, a tím potřebu přibrat nové zaměstnance, což si vyžádá další peníze. Předkladatelé uvádějí, že půjde o 24 milionů korun ročně, podle MF však tento odhad není podložený podrobnější analýzou. Finanční arbitr spadá pod rozpočtovou kapitolu ministerstva financí a ročně dostává kolem 70 milionů korun.

Ministerstvo má výhrady i k obsahu návrhu. Například u bodu, aby arbitr řešil i spory z neživotního pojištění, poznamenává, že by šlo o značný zásah do arbitrovy působnosti. "Spory z neživotního pojištění jsou často technicky složité a k jejich vyřešení bývá zapotřebí odborných znaleckých posudků," podotýká MF. "Již dnes je finanční arbitr kapacitně na hraně dlouhodobého fungování. Tento problém zároveň není řešitelný pouhým navyšováním funkčních míst," dodal úřad.

Hospodářská komora ČR považuje nynější právní úpravu za dostačující pro ochranu spotřebitele. "V případě rozšíření působnosti finančního arbitra lze očekávat, že spor bude administrativně či personálně náročnější než v dosavadním řízení před Českou obchodní inspekcí," uvedla komora.

Naproti tomu samotná kancelář finančního arbitra doporučila vládě zaujmout kladné stanovisko. Návrh označila za další významný posun ke komplexnímu a systémovému řešení v mimosoudním řešení spotřebitelských sporů na finančním trhu.

Česká národní banka s rozšířením působnosti arbitra také souhlasí. Půjde podle ní o pozitivní změnu. Je podle ní logické, aby například věci související se zajištěním a utvrzením spotřebitelského úvěru spadaly rovněž pod arbitra, stejně jako u sporů ze smluv týkajících se penzijního spoření a připojištění.

Návrhem poslanců se bude zabývat vláda jako celek a vydá k němu své stanovisko pro poslance. Není jisté, zda se poslanci stihnou ve zbytku volebního období tímto návrhem zabývat.

Související

Soud, ilustrační foto

Finanční arbitr loni začal řešit méně sporů, nejvíc šlo o úvěry

Finanční arbitr, který je mimosoudní institucí pro řešení zákonem stanovených sporů mezi spotřebiteli a finančními společnostmi, loni řešil méně sporů než o rok dřív. Počet zahájených řízení klesl o 223 případů na 1178 sporů. Nejvyšší podíl zahájených řízení, víc než polovinu, tvořily spory ohledně spotřebitelských úvěrů.
Ilustrační fotografie

Spor o peníze nemusí hned k soudu. Víte, k čemu slouží finanční arbitr?

Praha - Finanční arbitr loni přijal 1337 návrhů na zahájení řízení, což byl meziroční pokles asi o třetinu. Největší část jeho práce představovaly stejně jako v dřívějších letech spory ze životního pojištění a ze spotřebitelských úvěrů. Nejméně sporů se týkalo kolektivního investování. Uvádí to výroční zpráva o činnosti finančního arbitra, kterou předložil poslancům.

Více souvisejících

Finanční arbitr Ministerstvo financí hospodářská komora ČNB Ekonomika Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

OSN zjistila, kolik jídla lidé vyhodí do koše. Mluví o "globální tragédii"

V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši, oznámila OSN ve středeční zprávě o plýtvání potravinami. Tuto situaci označila za globální tragédii.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy