Byty po OKD kupuje švédská firma Heimstaden Bostad. Kolik zaplatila?

Firmu Residomo, která v Moravskoslezském kraji vlastní více než 42.500 bytů, převážně po OKD, kupuje švédská společnost Heimstaden Bostad. Společnost patří mezi největší poskytovatele nájemního bydlení v Evropě. Pro nájemníky firmy Residomo se nic nemění a na uzavřené nájemní smlouvy nebude mít změna vlastníka společnosti vliv, uvedla dnes společnost Residomo v tiskové zprávě.

Výši transakce firmy neuvedly. Generální ředitel společnosti Residomo Jan Rafaj řekl, že je zřejmě kolem hodnoty firmy zveřejněné v poslední účetní závěrce, tedy 31 miliard korun. Posledním krokem má být schválení antimonopolním úřadem.

"Jsme rádi, že nový vlastník Residomo, Heimstaden, přichází s dlouhodobou vizí rozvoje nájemního bydlení. Pro celý tým Residomo je důležité, že nový majitel kromě vysoké úrovně správy a péče o stávající byty má rovněž vizi dalšího rozvoje portfolia, a to i v podobě budoucích investic do výstavby nových nájemních bytů," uvedl Rafaj.

Firma ve zprávě uvedla, že z dlouhodobého hlediska je cílem dále zlepšovat poskytované služby. "Jsme připraveni i nadále podporovat aktivity, které pomáhají zlepšit nabídku nájemníkům a lokalitám, tak jako se tomu dělo v uplynulých letech," uvedl generální ředitel společnosti Heimstaden Patrik Hall.

Rafaj uvedl, že hodnota firmy Residomo a kvalita jejího majetku a služeb se za posledních několik let výrazně zvýšila a že pokračování trendu, možná ještě v rychlejším tempu, čeká i s novým vlastníkem. "Vstup společnosti Heimstaden na trh nájemního bydlení v České republice a v Moravskoslezském kraji je dlouhodobou investicí," řekl Hall. Dodal, že Heimstaden věří v růst ekonomiky ČR, chce zůstat dlouhodobě její součástí.

Residomo je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. V majetku má hlavně někdejší hornické byty. Bývalá společnost RPG Byty je získala od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou, která je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD.

V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. Proti prodeji společnosti vystupovalo Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ hájící zájmy nájemníků, podle nějž šlo o další krok k dokončení podvodné privatizace. Vlastníky firmy se staly investiční fondy Black­stone a Round Hill Capital, které ji nyní prodávají.

V roce 2017 se firma RPG Byty přejmenovala na Residomo. Rafaj uvedl, že majitelé začali do rekonstrukcí a zlepšování technického stavu budov a bytů výrazně investovat. Loni činily investice více než 1,2 miliardy Kč.

Heimstaden Bostad byla založena roku 1998. Její portfolio dosud tvořilo 52.300 bytů v hodnotě přibližně 108 miliard švédských korun (259 miliard Kč). Kromě Švédska působí také v Norsku, Dánsku, Německu a Nizozemsku.

Za firmou stojí mimo jiné švédské penzijní fondy. "Dá se říct, že si přes nás budou částečně ukládat peníze švédští penzisté," řekl Rafaj.

Noví majitelé jsou podle něj známi vřelým vztahem k nájemníkům. "Budují velmi kvalitní komunikaci s nájemníky, a to je něco, co si myslím, že může přilákat některé lidi, kteří získali třeba i negativní zkušenost s vlastnictvím bytu, kdy musí složitě řešit problémy v rámci třeba společenství vlastníků," řekl Rafaj.

O případném rozprodeji bytů podle něj noví vlastníci zřejmě vůbec neuvažují. "Naopak o rozšiřování portfolia a o zvyšování standardu, tak aby stále více lidí došlo k závěru, že bydlení v nájemních bytech vedených skupinou Heimstaden se vyplatí a je zajímavé," řekl Rafaj.

Společnost Heimstaden podle něj staví nové bytové komplexy a ve střední a východní Evropě se může ohlížet po rozšiřování portfolia. "Mohou hledat i v rámci našeho regionu další možnosti výstavby bytů v lokalitách, kde to dává smysl. Některé projekty už jsme sami monitorovali a čekali jsme na vstup nového vlastníka," řekl Rafaj.

Související

Ministerstvo spravedlnosti ČR

Komunistům se nezdá privatizace bytů OKD, Benešová má věc vyšetřit

Komunisté na základě zprávy sněmovní vyšetřovací komise k historii privatizace těžařské společnosti OKD vyzvala vládu, aby se zabývala privatizačními zločiny. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) by pak měla prověřit právní okolnosti privatizace bytů, které byly do prodeje společnosti zahrnuty. Novinářům to během projednávání závěrů práce komise na plénu dolní komory řekl poslanec KSČM a člen komise Leo Luzar.
Ostrava

Firma Residomo, která vlastní 43 tisíc bytů po OKD, je na prodej

Společnost Residomo, která vlastní více než 43.000 bytů v Moravskoslezském kraji, které dříve patřily OKD, je na prodej. Napsal to dnes deník Hospodářské noviny (HN), kterému informaci potvrdili nynější majitelé Residoma, investiční fondy Black­stone a Round Hill Capital. Mezi zájemci o Residomo jsou podle listu výhradně zahraniční fondy.

Více souvisejících

Residomo (dříve RPG Byty) Heimstaden Bostad Byty Moravskoslezský kraj Ekonomika Petr Rafaj (předseda ÚOHS)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 8 hodinami

před 8 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 8 hodinami

Kataru došla s Izraelem a Hamásem trpělivost. Zvažuje, jestli chce dál jednat

Katar přehodnocuje svou roli zprostředkovatele na mírových jednáních mezi Izraelem a palestinským militantním hnutím Hamás. Dnes to uvedl katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy