Čeho se nejvíc bojí české firmy? Průzkum hovoří jasně

České firmy se nejvíce v případě podvodů obávají zpronevěry majetku, a to v 64 procentech případů. Jako další hlavní riziko považuje 62 procent firem podvody při nákupech. Zhruba polovina společností se pak obává možného úniku informací. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu poradenské společnosti PwC ČR k prevenci a detekci podvodného jednání mezi 50 firmami působícími v ČR.

Zhruba 36 procent firem podle průzkumu hlavní riziko podvodů spatřuje v kybernetických podvodech a 31 procent v úplatcích a korupci.

"Riziko úplatků a korupce hodnotily překvapivě jako významné nejen firmy, které mají zákazníky z veřejného sektoru, u nichž je toto riziko z principu vyšší. Zdá se tedy, že reálnost tohoto typu rizika si uvědomuje stále více firem," uvedla Kateřina Halásek Dosedělová z forenzního oddělení PwC ČR.

Dvě pětiny firem považují za základ prevence pravidelné prosazování firemních hodnot, etických otázek a nulovou toleranci k podezření na nekalé jednání. Všechny dotázané firmy sice podle průzkumu potvrdily, že zaměstnance s pravidly seznamují v úvodním školení, s následným pravidelným školením ale mohou zaměstnanci počítat jen v 58 procentech firem. Ucelený program řízení rizik má podle průzkumu 45 procent firem.

"Klíčové je, aby vedení i zaměstnanci nejen věděli, kde pravidla najdou a znali je. Ale aby je i uplatňovali v každodenním životě," uvedla Halásek Dosedělová.

Z padesátky firem, které se průzkumu zúčastnily, byly tři pětiny součástí větší mezinárodní skupiny, 83 procent firem má roční tržby nad miliardu korun.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy zpronevěra Ekonomika Korupce

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy