Celní správa letos zruší 10 pracovišť. Jde o těchto deset měst

Celní správa plánuje zrušit během letošního roku územní pracoviště v Hodoníně, Chebu, Jičíně, Karviné, Mostě, Pelhřimově, Strakonicích, Tachově, Trutnově a Vyškově. Rušení pracovišť by nemělo vést k propouštění. Celníci budou přeřazeni na jiné činnosti, sdělila dnes na dotaz ČTK mluvčí celní správy Martina Kaňková.

Důvodem omezení počtu pracovišť je podle Kaňkové mimo jiné tlak na postupnou elektronizaci celní agendy. Správa má v současnosti 15 celních úřadů a 43 územních pracovišť. Změna by se měla dotknout zhruba stovky lidí.

Od počátku roku přitom již byla zrušení na územním pracovišti v Mostě celní agenda a zůstala tam jen agenda týkající se daní. V případě ale, že vláda schválí vyhlášku navrhující rušení uvedených pracovišť, v Mostě bude zhruba od poloviny roku zrušeno i vyřizování daňových záležitostí. Od počátku roku byla také zrušena celní agenda na pracovišti v Draženově, daňová tam zůstává.

"Vzhledem k postupující elektronizaci a snižování počtu systemizovaných míst v agendách celní a daňové je navrženo zrušení některých územních pracovišť. Nedojde k žádnému propouštění ze strany zaměstnavatele," uvedla Kaňková. Hlavním přínosem navrhovaných kroků je podle ní přesun celníků z rušených územních pracovišť na kontrolní a dohledové činnosti, které jsou efektivnější.

"Přesun do agend a do činností kontrolních a dohledových s vyšší efektivitou se bude týkat asi 100 lidí. Jedná se o pracovníky z celních a daňových agend, to znamená, že ne všichni pracovníci se z daného pracoviště budou přesunovat na jiné činnosti," uvedla Kaňková. K 1. lednu měla celní správa 5899 míst.

Zároveň chce celní správa ještě více elektronizovat komunikaci a nahradit listinné dokumentů digitálními. "Snahou je nabízet primárně digitální služby, tedy umožnit subjektům uskutečnit podání v elektronické podobě na úkor podání v listinné podobě s tím, že vždy bude umožněno uskutečnit i podání na přepážce úřadu, kde bude podání v listinné podobě z důvodu zajištění efektivní správy dokumentů digitalizováno," uvedla mluvčí.

Podle celní správy by se opatření neměla výrazněji dotknout ani firem. Luděk Procházka ze společnosti Gerlach, která poskytuje celní služby, ovšem upozornil, že firmy musejí v takovém případě získat povolení tzv. zjednodušených postupů. "Ty lze však použít jen na část zboží. Pro ostatní zboží, stejně jako pro případnou celní kontrolu, musí dovozci i vývozci počítat se zajížďkou na krajský celní úřad a tam fyzicky předložit zboží společně s doklady," uvedl Procházka.

Dodal, že firmy, které dříve odbavovaly zboží v Draženově, se nyní musí vydat do 56 kilometrů vzdálené Plzně. Podobně jsou na tom podniky z Mostu, kde nově agendu zrušené pobočky převzala pobočka v Chomutově.

K úsporám přistoupila od letoška již finanční správa, která omezila činnost 33 finančních úřadů. Úřady tak poskytují služby v úřední dny pondělí a středa, tedy minimálně dva dny v týdnu, a zajišťují je alespoň dva pracovníci správy. Rozsah služeb pro občany by tak měl podle správy zůstat stejný. Zástupci obcí a samospráv změny kritizovali, podle nich plánované kroky omezí služby v regionech a navíc se tím bude centralizovat státní správa. Změny se od začátku nového roku týkají například územních pracovišť ve Stříbře, Kaplici, Hlinsku, Moravské Třebové, Luhačovicích nebo Mariánských Lázních.

Související

Celní správa

V tržnici Sapa našli padělky za pět milionů korun, prodejkyně skončila v poutech

Padělky značkového zboží v hodnotě originálů téměř pět milionů korun zadrželi v úterý pražští celníci v tržnici Sapa. Do skrytého kontejneru s téměř dvěma tisíci výrobků je zavedla sama prodejkyně. Jakmile celníci prozradili, kdo jsou, pokusila se utéct a jednoho z nich se snažila napadnout. Skončila v poutech. Celní správa ČR to uvedla na svém webu.

Více souvisejících

Celníci

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy