Cena jablek v Česku raketově roste. A má být ještě hůř

Ceny jablek na pultech českých obchodů v listopadu dosáhly téměř 31 korun za kilogram a meziročně se zvýšily o 17 procent z loňských 26 korun. Vyplývá to z dat ČSÚ. Podle ovocnářů se v růstu cen odrazila letošní mírně podprůměrná úroda jablek v Evropě. Loni byly ceny velmi nízké, a to kvůli tehdejší velké nadúrodě.

"Současné ceny tak odpovídají úrovni z let s průměrnou sklizní," řekl dnes ČTK předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. 

Ceny jablek se v Česku řídí vývojem trhu a cen v Evropě, protože dovoz zajišťuje přes polovinu české spotřeby. Ceny významně závisí zejména na úrodě v Polsku a Itálii, odkud se jablka do Česka hlavně dovážejí. Podle Ludvíka se dá předpokládat, že s postupem skladovací sezony cena jablek ještě mírně poroste. "Jasněji o vývoji cen by mělo být v prosinci, kdy by měla být k dispozici data o zásobách jablek v Polsku a Itálii," řekl.

Ceny jablek v obchodních řetězcích se nyní pohybují obvykle nad 30 korunami za kilogram. V akcích ceny klesají k 20 až 25 korunám za kilogram. Přímo u pěstitelů se podle Ludvíka dají pěkná jablka koupit obvykle za 20 až 25 korun za kilogram.

Letošní návrat k cenám minulých let podle Ludvíka potvrdil i odbyt jablek na moštové zpracování, kde se ceny zvedly na 3,30 až 3,50 koruny za kilogram. Loni byly 1,20 koruny. V některých sadech se při tak nízké ceně loni jablka na mošt ani nesklízela.

Ceny jablek obvykle závisí na úrodě. Například po velké neúrodě v roce 2017 se jablka na podzim toho roku prodávala za více než 33 korun za kilogram. Ceny pak dál rostly, až se v červenci 2018 dostaly na rekordní hodnotu 43,23 koruny za kilogram. Po následné nadprůměrné úrodě v roce 2018 ceny opět výrazně klesly. Velký pád cen nastal také na podzim roku 2014, když Rusko zakázalo dovoz jablek z EU.

Čeští ovocnáři letos předpokládají meziroční pokles sklizně jablek o 30 procent na 101.988 tun. Mělo by tak jít o jednu z nejnižších sklizní jablek v historii České republiky. Důvodem propadu jsou jarní mrazy a pozdější sucho a krupobití. Ztráty na tržbách kvůli poklesu produkce a zhoršení kvality pěstitelé na všem ovoci odhadli na 200 milionů korun. Na zmírnění škod z mrazů by ovocnáři od státu měli dostat kompenzaci 50 milionů korun.

Průměrný Čech ročně sní přes 20 kilogramů jablek či výrobků z nich. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se pohybuje zhruba na 80 kilogramech na osobu a rok.

Související

Zelenina vypěstovaná ve skleníku

Češi našli způsob, jak ušetřit? Pěstují si vlastní zeleninu a ovoce

Více než polovina českých domácností si pěstuje vlastní ovoce a zeleninu a pro pětinu z těchto domácností se jedná o důležitý zdroj, který je srovnatelný s nákupem těchto produktů. Vyplývá to z dat, která vědcům Národního institutu SYRI poskytuje Český sociálněvědní archiv ČR. Vědci jej prezentovali v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Ovoce zdražování ceny potravin Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy