Cena masa v ČR klesla. Důvodem jsou i slevové akce řetězců, tvrdí Agrární komora

Výroba masa do budoucna klesne na úkor produkce rostlinných komodit. ČTK to sdělili zástupci Zemědělského svazu ČR v reakci na dnes zveřejněné údaje Českého statistického úřadu. Podle nich sice produkce ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,6 procenta, ceny jatečných zvířat však meziročně klesly o 14 procent.

Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé jsou důvodem slevové akce maloobchodních řetězců, které cenově tlačí na prvovýrobce.

"Dále se do Česka dováží maso za podnákladové ceny z okolních států vzhledem k jejich přebytkům. Nejhorší situace je u prasat," uvedla Dlouhá. V září se pak v Německu potvrdila nákaza afrického moru prasat, což podle tajemnice ve svém důsledku zastavilo vývoz z Německa a z Evropy do Asie, a proto jsou v evropských státech přebytky této komodity.

Mlékárny a odbytové organizace nakoupily od tuzemských producentů 775 736 tis. litrů mléka (+3,9 %) za průměrnou cenu 8,24 Kč/litr (−4,4 %).https://t.co/VwwHrP17nn#ČSÚ #ceskystatistickyurad #rychlainformace #zemedelstvi pic.twitter.com/umPnXiUHqT

— ČSÚ (@statistickyurad) October 30, 2020

"Vzhledem ke karanténám bylo také uzavřeno plno jatek v Rakousku a Německu. Proto se prasata porážela ve vyšších hmotnostech a více se zamrazovalo," dodala tajemnice.

Ministerstvo zemědělství dodalo, že situaci také ovlivňuje mor prasat hlavně v Číně. "V souvislosti s výrazným poklesem cen zemědělských výrobců za uvedenou komoditu požádala ČR komisi formou deklarace o analýzu současné situace a zvážení mimořádných finančních opatření pro tento sektor," sdělil dnes ČTK mluvčí úřadu Vojtěch Bílý.

Svaz dlouhodobě poukazuje na klesající stavy českých chovů. "V živočišné produkci jsme pod 60 procenty průměru EU. Podíl živočišných výrobků v zemědělské produkci se u nás stále více snižuje a podíl rostlinných výrobků roste, na což má vliv zpravidla lepší zpeněžování rostlinných komodit a horší zpeněžování komodit živočišných," vysvětluje svaz. Kvůli koronavirové, hospodářské a potažmo finanční krizi očekává svaz další snižování české živočišné výroby.

Komora již v tomto týdnu uvedla, že v živočišné výrobě aktuálně chybí zhruba šestina pracovníků kvůli karanténám nebo ošetřování dětí, které nemohly jít do škol. Lidé ze zahraničí pak nedorazili na pěstování zeleniny. Chovatelé zvířat proto apelují na vládu, aby prominula sociální pojištění alespoň po dobu trvání nouzového stavu pro prvních 50 zaměstnanců v podniku. Podle komory ubližuje zemědělcům také uzavření gastronomického sektoru a školních jídelen, se kterými měli někteří z nich smlouvy.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso slevy Agrární komora Ekonomika Ministerstvo zemědělství

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy