Ceny ropy se vrátily na úroveň před invazí na Ukrajinu

Ceny ropy na světových trzích se dostaly na úrovně, na kterých byly 24. února, tedy v den začátku ruské invaze na Ukrajinu. To byly ceny pohonných hmot v Česku o více než pětinu nižší, než jsou nyní. ČTK to dnes řekl analytik společnosti XTB Štěpán Hájek.

Ceny ropy podle něj klesají již celý týden a například severomořská ropa Brent se již dostala zpět pod 100 dolarů za barel. "Podobně skokové zlevnění cen benzinu a nafty však nečekejme. Riziko propsané v aktuálních cenách pohonných hmot se zatím nezměnilo," uvedl Hájek.

Rusko posílá dodávky podle plánu, ale západní sankce mohou kdykoliv přitvrdit, nebo se Rusko může rozhodnout uzavřít kohoutky na své straně, upozornil Hájek. To by podle něj pro zemi bylo ekonomicky zničující, ale jde o jedinou páku, kterou Rusko má.

"Důvody aktuálního poklesu cen ropy jsou mimo aktuální konflikt. Nejvíce se totiž pod aktuálním poklesem podepisují obavy z dalších lockdownů v Číně, kvůli skokovému nárůstu nových případů onemocnění covid-19. Čína je největším dovozcem ropy na světě," podotkl analytik.

Krátce před 13:00 SEČ vykazovala ropa Brent pokles o 7,5 procenta zhruba na 98,90 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 7,9 procenta a prodávala se přibližně za 94,80 USD za barel.

Průměrná cena nafty v Česku poprvé od začátku ruské invaze klesla. V pondělí stála 49,22 koruny za litr, o 35 haléřů méně než v neděli. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Třetím dnem v řadě zlevňuje benzin. V pondělí jeho průměrná cena klesla o 54 haléřů na 46,54 koruny. To představuje nejvýraznější mezidenní pokles za více než 11 let, uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ropa

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy