Ceny surovin a minerálních paliv v dubnu stouply meziročně o desítky procent

Ceny dovážených i vyvážených surovin a minerálních paliv v dubnu stouply meziročně o desítky procent. Dovážená ropa, elektřina a plyn byly o 47,7 procenta dražší než loni v dubnu, ceny dovážených rud kovů a kovového odpadu stouply o 15,5 procenta.

U vývozu minerální paliva zdražila o 46,5 procenta, suroviny jako kovový odpad, dřevo a sběrový papír pak o 30,3 procenta. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil Český statistický úřad. Svaz průmyslu tento týden upozornil, že firmám komplikuje život růst cen surovin, materiálů a polotovarů, které potřebují k výrobě.

Podle informací Svazu průmyslu a dopravy zaznamenalo za poslední půlrok zdražování vstupů 91 procent firem. Nejvíce pociťují růst cen u oceli, mědi, hliníku a dalších kovů, plastů, elektronických čipů, ale také u energií, sběrového papíru či stavebních materiálů. Skoro polovina firem v průzkumu svazu uvedla, že už kvůli rostoucím cenám vstupů musela zdražit své produkty.

"Značný růst cen minerálních paliv a ostatních surovin je zvlášť patrný v meziročním srovnání jak ve vývozu, tak v dovozu, kdy významně rostly ceny ropných výrobků, elektřiny a kovového odpadu,“ uvedl Vladimír Klimeš z ČSÚ. Celkově v dubnu vývozní ceny meziročně vzrostly o 1,1 procenta a dovozní o 0,3 procenta.

U vývozu měl rozhodující vliv růst cen minerálních paliv o 46,5 procenta, šlo především o elektřinu a ropné výrobky. V březnu rostly ceny vyvážených minerálních paliv o 23,8 procenta, tedy polovičním tempem ve srovnání s dubnem. Téměř o třetinu stouply ceny ostatních surovin, zejména kovového odpadu, dřeva a sběrového papíru. Tempo růstu tak zrychluje, v březnu ceny vyvážených ostatních surovin rostly o 25,8 procenta, v únoru o 22,1 procenta. Ceny průmyslového spotřebního zboží klesly o 4,3 procenta a ceny strojů a dopravních prostředků o 1,3 procenta.

Dovážená minerální paliva byla v dubnu o 47,7 procenta dražší než před rokem. Zdražování bylo patrné už v březnu, kdy ceny meziročně rostly zhruba o třetinu, v únoru šlo pouze o dvouprocentní růst. Naproti tomu růst cen ostatních surovin, kam patří třeba rudy kovů a kovový odpad, je v posledních třech měsících setrvale nad 15 procenty. Na druhou stranu ceny dovážených strojů a dopravních prostředků v dubnu meziročně klesly o 5,6 procenta a ceny průmyslového spotřebního zboží o 5,5 procenta.

Surovin a polotovarů je navíc na celém světě nedostatek. Například mladoboleslavská automobilka Škoda Auto podle dnešních informací v týdeníku Škodovácký odborář ruší kvůli nedostatku dílů další směny. Dodávky komponentů aut se podle odborů ještě zhoršily, podle nich jde o nejtěžší chvíle od spojení Škody s koncernem Volkswagen. Od začátku roku již musela Škoda kvůli nedostatku čipů zrušit řadu směn, především těch přesčasových.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy