Ceny v průmyslu rostly v prosinci o 2,1 procenta, v zemědělství klesly

Ceny průmyslových výrobců v Česku loni v prosinci zrychlily meziroční růst na 2,1 procenta, v listopadu stouply o 0,9 procenta. Ceny stavebních prací byly v prosinci vyšší o 4,6 procenta, v zemědělství naproti tomu klesly o 3,7 procenta.

Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). V průměru za celý loňský rok ceny průmyslových i zemědělských výrobců, tržních služeb pro podniky i stavebních prací rostly.

"Ceny průmyslových výrobců rostly již třetím rokem za sebou a v roce 2019 se meziročně zvýšily o 2,6 procenta. Stejnou hodnotu vykázal i růst cen tržních služeb. K výraznějšímu růstu o 4,9 procenta pak došlo u zemědělských výrobců a rovněž u stavebních prací, kde šlo podle odhadu o růst ve výši 4,6 procenta," sdělil vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ Jiří Šulc.

V průměru za celý rok 2019 v porovnání s rokem 2018 byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 4,9 %, ceny stavebních prací o 4,6 % a ceny průmyslových výrobců a tržních služeb vzrostly shodně o 2,6 %: https://t.co/C9jxGHSedt#čsú #ceskystatistickyurad #rychlainformace #ceny

— ČSÚ (@statistickyurad) January 16, 2020

Ceny u výrobců mohou naznačit budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Míra spotřebitelské inflace loni v prosinci zrychlila meziroční růst o desetinu procentního bodu na 3,2 procenta. Za celý loňský rok spotřebitelské ceny v Česku v průměru stouply o 2,8 procenta, což byla druhá nejvyšší průměrná roční míra inflace za posledních 11 let.

"Pro rok 2020 lze čekat zpomalení růstu cen v průmyslu zhruba do oblasti jednoho procenta, v případě cen v zemědělství lze počítat s jejich poklesem, možná i v řádu několika procent," míní hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

U zemědělských výrobců nejprve od loňského července meziroční růst cen zpomaloval až na říjnových 0,4 procenta, v listopadu pak přišel pokles o 2,1 procenta, v prosinci se tedy ještě prohloubil. "Důvodem je zejména to, že z meziročního srovnání odezněl efekt předloňské žalostně špatné úrody," uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. V posledním měsíci roku se ceny v rostlinné výrobě snížily o 10,2 procenta, zlevnila například zelenina, naopak ovoce zdražilo. V živočišné výrobě byly prosincové ceny meziročně vyšší o 5,8 procenta. Podle analytika Raiffeisenbank Luboše Růžičky to bylo zejména dáno nedostatkem vepřového na evropském trhu, kde jsou chovy prasat ohroženy prasečím morem.

Ceny průmyslových výrobců v závěrečném měsíci loňského roku zrychlily svůj meziroční růst v důsledku vývoje ceny ropy a zvýšení cen v potravinářském průmyslu. Podle Jáče jde pouze o přechodné zrychlení. "Již v prvních měsících roku 2020 by se dynamika růstu cen v tuzemském průmyslu měla zmírnit," podotkl. Vývoj cen průmyslových výrobců je jedním z argumentů proti dalšímu zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou, doplnil analytik Komerční banky Michal Brožka.

Tržní služby pro podniky zdražily v prosinci meziročně o 2,4 procenta. Vzrostly například ceny za služby v oblasti zaměstnání, programování nebo za reklamní služby a průzkum trhu. Naopak ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě klesly.

Meziměsíčně se v prosinci zvýšily ceny zemědělských výrobců o 0,6 procenta a ceny průmyslových výrobců o 0,1 procenta. Ceny stavebních prací vzrostly proti listopadu o 0,2 procenta, ceny tržních služeb pro podniky klesly o 0,2 procenta.

Související

Více souvisejících

Průmysl zemědělci Český statistický úřad Ekonomika Ceny zboží

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy