Ceny v průmyslu v únoru meziročně stouply o 1,4 procenta

Ceny průmyslových výrobců se v únoru meziročně zvýšily o 1,4 procenta, naopak ceny v zemědělství byly o 1,6 procenta nižší. Ceny stavebních prací stouply v únoru meziročně o 1,8 procenta a tržních služeb pro podniky o 1,4 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně se ceny ve výše zmíněných oborech zvýšily, nejvíce, o 1,7 procenta, v zemědělství.

Ceny v průmyslu meziročně stouply poprvé od loňského října, přičemž v lednu stagnovaly. V únoru byly vyšší zejména ceny obecných kovů a kovodělných výrobků, které vzrostly o více než sedm procent. O necelá dvě procenta zdražily dopravní prostředky, jejich ceny meziročně rostou již od loňského března, podotkl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. Naopak nižší jsou již od loňského ledna ceny v odvětví koksu a rafinérských ropných produktů, doplnil. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku klesly o 1,2 procenta, z toho zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa o více než deset procent.

"Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin vzrostly především ceny zboží dlouhodobé spotřeby o 3,6 procenta a meziproduktů o 3,5 procenta. Klesly ceny energií o 0,5 procenta a zboží krátkodobé spotřeby o 1,4 procenta," uvedli statistici.

Ceny zemědělských výrobců klesají meziročně již 16 měsíců v řadě, v lednu to bylo o 2,8 procenta. V únoru byly ceny v živočišné výrobě meziročně nižší o 8,3 procenta, o necelou třetiny klesly ceny jatečných prasat, levnější byl například i skot a drůbež. Naopak v rostlinné výrobě ceny celkově vzrostly, a to o 5,1 procenta. Zelenina zdražila o téměř 16 procent, vyšší byly i ceny obilovin, ovoce a olejnin. Naopak ceny brambor klesly o zhruba 28 procent.

Ceny stavebních prací v únoru zpomalily meziroční růst na 1,8 procenta z lednových 2,3 procenta. Ceny tržních služeb stouply o 1,4 procenta, v lednu to bylo o 1,9 procenta. Podle ČSÚ zdražily služby v oblasti programování, za bezpečnostní a pátrací služby či za architektonické a inženýrské služby.

Meziměsíčně v únoru vzrostly ceny zemědělských výrobců o 1,7 procenta a ceny průmyslových výrobců o 0,7 procenta. Ceny stavebních prací se zvýšily jen mírně o 0,1 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 0,7 procenta.

Statistici dnes zveřejnili také bilanci vývozních a dovozních cen za leden. Ceny v exportu meziročně vzrostly o 3,8 procenta, k čemuž přispěl slabší kurz koruny k euru a dolaru. Nárůst dovozních cen o 0,4 procenta byl zpomalený nižšími cenami minerálních paliv, uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš,

Meziměsíčně se ceny vyváženého zboží zvýšily o 0,6 procenta a dováženého o 0,3 procenta. V obou případech se na tom projevilo zdražení minerálních paliv.

Související

Více souvisejících

Průmysl Ceny zboží

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy