Ceny v zemědělství klesají jedenáctý měsíc v řadě, stavební práce naopak zdražily

Ceny v průmyslu v září zpomalily meziroční pokles na 0,4 procenta ze srpnových 0,5 procenta. V zemědělství ceny klesají již jedenáctý měsíc za sebou, v září pokles zrychlil na 3,5 procenta z 1,9 procenta v srpnu. Naopak stavební práce a tržní služby pro podniky byly meziročně dražší.

Vyplývá to z údajů, které dnes na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

"Ceny v průmyslu a zemědělství potvrzují nízkoinflační prostředí, které se postupně projeví i ve spotřebitelské inflaci a jejím návratu nejprve do tolerančního pásma ČNB ještě letos a následně i k dvouprocentnímu cíli v průběhu příštího roku," uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

V průmyslu klesly meziročně především ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků byly nižší o 10,6 procenta, těžby a dobývání o 3,7 procenta a obecných kovů a kovodělných výrobků o dvě procenta. Naopak dražší byla například elektřina a plyn, dopravní prostředky, výrobky zpracovatelského průmyslu či potravinářské výrobky.

Pokles cen v zemědělství by ovlivněn zejména snížením cen v živočišné výrobě, kde byly ceny meziročně nižší o 7,2 procenta. Ceny jatečných prasat klesly o 18,4 procenta, drůbeže o 7,4 procenta, mléka o čtyři procenta a skotu o 3,3 procenta. Naproti tomu zdražila vejce, a to čtyři procenta. V rostlinné výrobě ceny klesly o 1,1 procenta, například brambory byly levnější o 27,1 procenta. Zlevnila i čerstvá zelenina a obiloviny. Ovoce bylo naopak dražší o 22,5 procenta.

V nadcházejících měsících se přitom pokles zemědělských cen podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy ještě prohloubí díky letošní poměrně příznivé úrodě většiny zemědělských plodin. "Pokles cen v oblasti zemědělské produkce, stejně jako mírný zářijový pokles cen v oblasti cen průmyslových výrobců, postupně přispěje ke zmírnění obecné spotřebitelské inflace. Ta ze své současné úrovně nad třemi procenty sestoupí v příštím roce až pod hodnotu dvou procent," uvedl.

Ceny stavebních prací byly v září meziročně vyšší o 2,8 procenta, o měsíc dříve stouply o 3,4 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky rovněž růst zpomalily, a to na 1,7 procenta ze srpnových 2,1 procenta.

V meziměsíčním srovnání vzrostly shodně ceny zemědělských výrobců a ceny tržních služeb pro podniky o 0,8 procenta, ceny průmyslových výrobců o 0,2 procenta a ceny stavebních prací o 0,3 procenta.

Související

Více souvisejících

Průmysl zemědělci Ceny zboží Ekonomika Český statistický úřad Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy