Ceny výrobců v průmyslu a zemědělství? Došlo ke změně, ukazují nová čísla

Ceny v průmyslu stouply v srpnu meziročně o 2,1 procenta, tedy stejným tempem jako v červenci. Šlo o nejnižší růst od loňského května. Zemědělské ceny zbrzdily meziroční růst na 4,1 procenta z červencových 12,1 procenta, šlo o nejpomalejší letošní tempo. Také ceny stavebních prací v srpnu zvolnily meziroční tempo růstu.

Uvedl to Český statistický úřad. Průmyslové ceny předznamenávají další vývoj cen pro konečné spotřebitele u obchodníků.

Průmyslové ceny od letošního května postupně zpomalují růst, analytici to přičítají zejména klesajícím cenám ropy na světových trzích. I v srpnu ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů meziročně klesly, a to podle statistiků výrazně. Dnes je ale cena ropy v reakci na sobotní útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii nejvyšší za poslední čtyři měsíce. Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího ropného průmyslu.

Mezi průmyslovými výrobci zvyšovali ceny zejména energetici a plynaři, a to o 7,7 procenta meziročně. Výrobci potravin, nápojů a tabáku zvýšili ceny o 3,7 procenta, z toho zpracovatelé masa o 9,6 procenta. Vyšší ceny proti loňskému srpnu měli i výrobci nábytku, plastového zboží či těžaři. Pokles cen kromě rafinérií zaznamenali i výrobci chemických látek. Proti červenci se produkční ceny zvedly o desetinu procenta.

Výrazné zpomalení cen statistici zaznamenali v srpnu u zemědělců. "Ceny zemědělských výrobců byly meziročně vyšší o 4,1 procenta. Ceny raných brambor vzrostly o téměř 76 procent, ovoce přes 22 procent a ceny zeleniny o 18,4 procenta. V živočišné výrobě se zvýšily především ceny jatečných prasat, a to o 25 procent. Přesto se jednalo oproti minulému měsíci o výrazné zpomalení," uvedl vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ Jiří Šulc.

V meziměsíčním srovnání se ceny zemědělských výrobců snížily o šest procent, podepsaly se na tom zejména o 19 procent levnější brambory.

Ceny stavebních prací se podle odhadů statistiků zvýšily v srpnu meziročně o 3,8 procenta po červencovém růstu o 3,9 procenta. Ceny materiálů byly vyšší o 3,2 procenta.

Ceny tržních služeb pro podniky zrychlily v srpnu meziroční růst na 2,7 z červencových 2,5 procenta. Vzrostly zejména ceny za zprostředkování zaměstnání (o 9,8 procenta), ale také za zajištění penzijního financování, pojištění, reklamy či průzkum trhu.

Související

Česká pošta

Česká pošta zdražuje čtyřikrát rychleji, než jaká je inflace

Státní podnik Česká pošta pořádně přidal na tempu zdražování svých služeb. Obyčejný dopis vyšel ještě v říjnu na 19 korun, od února to již bude 23 korun. Pokud by tímto tempem Česká poštu zdražovala i nadále, za rok se daná cena zvedne o přibližně 63 procent, což odpovídá čtyřnásobku celoroční průměrně inflace v roce 2022.
Zdražení vody či tepla v Moravskoslezském kraji bude větší než obvykle

Zdražení vody či tepla v Moravskoslezském kraji bude větší než obvykle

Lidé v Moravskoslezském kraji od Nového roku zaplatí více za vodu i teplo. Jejich ceny se zvedají každoročně, tentokrát bude ale zdražení kvůli růstu nákladů ve všech firmách podstatně větší než obvykle. Města se snaží lidem pomoci tím, že nezvedají poplatky za odpad či cenu jízdného v hromadné dopravě, zjistila ČTK.

Více souvisejících

zdražování Ceny zboží Průmysl zemědělci Český statistický úřad Ekonomika ceny potravin

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 34 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 51 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 8 hodinami

včera

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy