ČEPS v pololetí meziročně snížil zisk, výnosy naopak vzrostly

Provozovateli energetické přenosové soustavy ČEPS v letošním prvním pololetí meziročně klesl zisk před zdaněním o pětinu na 1,8 miliardy korun. Celkové výnosy naopak vzrostly o 9,2 procenta na 13 miliard korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí společnosti Hana Klímová. Uvedla, že ČEPS v pololetí navzdory pandemii koronaviru investoval do rozvoje soustavy 1,5 miliardy korun.

Významný vliv na růst výnosů a ve stejné výši i nákladů měl podle firmy objem přenesené energie v rámci mezistátních propojených trhů (takzvaný MC shipping a coupling). Výnosy ČEPS po odečtení MC shippingu dosáhly v prvním pololetí 8,1 miliardy korun, meziročně asi o dvě procenta více.

"Meziročně vzrostly zejména celkové tržby z prodeje licencovaných činností. Na celkovém objemu výnosů se po odečtení MC shippingu podílely z 98 procent," řekl dnes předseda představenstva ČEPS Martin Durčák.

Celkové náklady před zdaněním činily podle něj v pololetí 11,2 miliardy korun, po odečtení MC shippingu pak 6,3 miliardy korun. Firma dále uvedla, že od začátku ledna do konce června přenesla asi 32.000 gigawatthodin elektřiny.

ČEPS působí v ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Udržuje, obnovuje a provozuje 43 rozvoden se 77 transformátory a vedení o celkové délce přes 5500 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu a obchodu stát.

Související

Ilustrační fotografie.

ČEPS koupila NET4GAS, který provozuje plynovody na českém území

Státní společnost ČEPS v pátek podepsala kupní smlouvu na nákup společnosti NET4GAS Holdings, která je výlučným držitelem licence pro přepravu plynu přes české území. Nákup ve středu schválila vláda, dokončení transakce podléhá souhlasu regulačních orgánů.
Energetika

ČEPS za tři čtvrtletí roku klesl zisk, výnosy naopak vzrostly

Provozovateli energetické přenosové soustavy ČEPS klesl za tři čtvrtletí letošního roku meziročně zisk před zdaněním o 15,9 procenta na 2,7 miliardy korun. Celkové výnosy proti stejnému období roku 2019 proti tomu vzrostly o 12,5 procenta na 20 miliard korun. Náklady před zdaněním meziročně stouply o 18,4 procenta na 17,3 miliardy korun.

Více souvisejících

ČEPS Energetika Ekonomika Elektřina

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy