Černá listina firem se plní. Počet nespolehlivých plátců DPH prudce stoupl

Ke konci září podnikalo v Česku 19.367 subjektů, které nespolehlivě odvádí daň z přidané hodnoty (DPH). Meziročně se jejich počet zvýšil o čtvrtinu. Šlo o 6415 nespolehlivých plátců DPH a 12.952 nespolehlivých osob.

Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti Bisnode, podle které byl přírůstek nespolehlivých plátců DPH ve třetím čtvrtletí nejsilnější od začátku roku.

"Počty firem z černé listiny nespolehlivých plátů DPH stále nenarazily na svůj strop. Očekáváme, že do konce roku bude překonána hranice 20.000 subjektů," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Z regionálního pohledu se nespolehliví plátci DPH podle Bisnode koncentrují v okolí metropolí. V Praze má registrované sídlo 10.668, tedy 55 procent nespolehlivých subjektů a v Jihomoravském kraji 2623 firem, tedy 14 procent.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň aspoň 500.000 Kč, a podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání.

Institut nespolehlivé osoby byl zaveden novelou z července předloňského roku. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jsou to buď subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo subjekty, které přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy Platební morálka firem DPH Daně Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy