Černá listina se rozrůstá. Počet nespolehlivých plátců DPH ke konci března stoupl

Počet firem, které nespolehlivě odvádí DPH, se ke konci března meziročně zvýšil o 17 procent na 20.754. Jde o 6052 nespolehlivých plátců DPH a 14.702 nespolehlivých osob. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti Bisnode.

"Černá listina nespolehlivých plátců DPH se neustále rozrůstá a láme jeden rekord za druhým. V prvním čtvrtletí přibylo 665 nových firem. Přesto, že se jedná o vysoký přírůstek, ve srovnání s rokem 2019 došlo ke zpomalení," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jsou to buď subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo subjekty, které přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání.

Nejvíce nespolehlivých subjektů je mezi společnostmi s ručením omezeným, celkem 16.238 společností s ručením omezeným. Ty tak představují 78procentní podíl mezi všemi nespolehlivými subjekty.

Nejvíce nespolehlivých plátců je v okolí velkých měst. Například v Praze má registrované sídlo 11.590, tedy 56 procent nespolehlivých subjektů. V Jihomoravském kraji to je 2741 firem, tedy 13 procent.

Související

Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL (25.1.2020)

Obchody slíbily, že snížení DPH se promítne do cen potravin, tvrdí ministři

Zástupci osmi významných obchodních řetězců se během dnešního jednání na ministerstvu zemědělství setkali s premiérem Petrem Fialou z ODS. Během schůzky ujistili představitele vlády, že plánované snížení daně z přidané hodnoty (DPH) bude mít vliv na pokles cen potravin a že budou klást ještě větší důraz na kvalitu potravin. 

Více souvisejících

DPH firmy Ekonomika Daně

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy