Černá listina se rozrůstá. Počet nespolehlivých plátců DPH ke konci března stoupl

Počet firem, které nespolehlivě odvádí DPH, se ke konci března meziročně zvýšil o 17 procent na 20.754. Jde o 6052 nespolehlivých plátců DPH a 14.702 nespolehlivých osob. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti Bisnode.

"Černá listina nespolehlivých plátců DPH se neustále rozrůstá a láme jeden rekord za druhým. V prvním čtvrtletí přibylo 665 nových firem. Přesto, že se jedná o vysoký přírůstek, ve srovnání s rokem 2019 došlo ke zpomalení," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jsou to buď subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo subjekty, které přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání.

Nejvíce nespolehlivých subjektů je mezi společnostmi s ručením omezeným, celkem 16.238 společností s ručením omezeným. Ty tak představují 78procentní podíl mezi všemi nespolehlivými subjekty.

Nejvíce nespolehlivých plátců je v okolí velkých měst. Například v Praze má registrované sídlo 11.590, tedy 56 procent nespolehlivých subjektů. V Jihomoravském kraji to je 2741 firem, tedy 13 procent.

Související

Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL (25.1.2020)

Obchody slíbily, že snížení DPH se promítne do cen potravin, tvrdí ministři

Zástupci osmi významných obchodních řetězců se během dnešního jednání na ministerstvu zemědělství setkali s premiérem Petrem Fialou z ODS. Během schůzky ujistili představitele vlády, že plánované snížení daně z přidané hodnoty (DPH) bude mít vliv na pokles cen potravin a že budou klást ještě větší důraz na kvalitu potravin. 

Více souvisejících

DPH firmy Ekonomika Daně

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy