Červnové povodně a lijáky: Počet škod atakuje hranici 10 tisíc, jde o stovky milionů korun

Počet nahlášených škod po sérii červnových víkendových bouřek a prudkých dešťů se blíží 10.000, jde o stovky milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Nejčastěji jim klienti hlásí vytopené sklepy a garáže, poničené pozemky a střechy nebo automobily poškozené kroupami. Část menších škod pojišťovny již uhradily.

"Celý letošní červen je na živelní škody velmi bohatý. Od jeho začátku nám z celé republiky klienti nahlásili 4500 živelních škod za zhruba 260 milionů korun," řekla ČTK mluvčí Generali České pojišťovny Ivana Buriánková. Z minulého víkendu měla dnes v 10:00 nahlášeno přes 1000 škod za 30 milionů korun. Nejvíce škod bylo z Moravskoslezského a Královéhradeckého kraje. Nejčastější byly škody způsobené vodou, tedy zatopené sklepy, garáže i rodinné domy.

Za druhý červnový víkend (12. až 14. června ) jí klienti nahlásili 2000 škod za 100 milionů korun. Během něj řádily živly nejvíce ve Středočeském a Pardubickém kraji. Škod z bouřek, které se udály o prvním červnovém víkendu, eviduje přes 1000 škod za více než 80 milionů korun. Nejvíce jich registruje z Olomouckého kraje a z Vysočiny.

Kooperativě za poslední tři týdny klienti nahlásili 2106 škod, které souvisí s bouřkami a povodněmi. Jejich objem odhadl mluvčí Milan Káňa na 113 milionů Kč. Jde především o škody z povodní a záplav, asi 330 škod způsobilo krupobití. Nejpostiženějšími regiony jsou Olomoucký kraj (Uničovsko), Pardubický kraj (Chrudimsko) a Středočeský kraj. "Z toho jsme 650 škod ukončili a klientům vyplatili plnění 8,5 milionu Kč," dodal.

Allianz eviduje 977 škod za 70 milionů korun. V průmyslu jde o škody za více než 27 milionů korun, v privátním majetku bude klientům platit přes 30 milionů Kč. V milionových částkách počítá i škody na více než stovce vozidel. Nejpostiženějšími okresy jsou Jindřichův Hradec, kde bylo silné krupobití, dále pak Olomoucko a Pardubicko. "Škody likvidujeme průběžně, ty jednoduché už jsou vyřízené a u složitějších odesíláme peníze, jakmile dostaneme všechny potřebné dokumenty," uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

České podnikatelské pojišťovně klienti nahlásili přes 600 škod, které jim způsobila velká voda. Celková částka přesahuje podle mluvčí Renaty Čapkové 66 milionů Kč. Z živelní kalamity minulého víkendu eviduje téměř 200 škod za 8,5 milionu Kč, narostly počty také z toho předchozího, kde má nahlášeno 260 škod za 45,6 milionů Kč. Z první červnové kalamity má oznámeno 150 škod za 12,2 milionu Kč.

Uniqa měla k 11:00 celkem 355 škod za celé období od 6. června v úhrnné odhadované výši 23 milionů korun. Z toho bylo 25 případů úderů blesku, kdy nastalo poškození vnitřního elektro zařízení v objektech. Na 45 případů bylo poškození nebo zničení aut kroupami. Celkem 200 škod bylo z povodně či záplavy. "Osvědčily se povodňové mapy, ukazuje se jejich objektivita a relevance," podotkla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Související

Policie, ilustrační fotografie.

Policie chce jezdit k méně nehodám na silnicích. Návrh už řeší s ministerstvem a pojišťovnami

Policisté si přejí zvýšení hranice škody, při které mají řidiči povinnost oznámit dopravní nehodu. Vzniknout by měla speciální on-line platforma, jejímž prostřednictvím by se nehoda nahlašovala včetně dokumentace pro pojišťovny. Nyní jsou podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého hlášeny některé nehody zbytečně, přičemž policisté poté chybí jinde. 

Více souvisejících

pojišťovny Povodně Počasí

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 39 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy