Češi kvůli koronaviru skupují potraviny, Praha zvažuje možné omezení prodeje

Tuzemské potravinářské řetězce i internetoví prodejci potravin zaznamenali zvýšený zájem zákazníků o některé trvanlivé potraviny. Zvýšenou poptávku přičítají šířícímu se koronaviru v okolních státech. Obchodníci provozující kamenné prodejny mají většinou dostatečné zásoby, e-shop Rohlík.cz ale zákazníky na svém webu informuje o nedostupnosti některého zboží.

Síť Tesco hlásí vyšší poptávku po těstovinách, rýži, mouce, konzervách a olejích. "Nárůsty prodejů jsou v desítkách procent," řekl ČTK mluvčí prodejen Tesco Václav Koukolíček. Hypermarkety Globus zaznamenaly podle vedoucí korporátní komunikace Rity Gabrielové zvýšený zájem o některé trvanlivé potraviny v posledních hodinách. "Stále však věříme, že není důvod k panice, jak zaznívá v dnešním prohlášení Světové zdravotnické organizace. Dnes i v dalších dnech podnikneme dostatečná opatření k tomu, abychom uspokojili poptávku našich zákazníků i dostatečně zabezpečili případnou ochranu našich zaměstnanců," doplnila Gabrielová.

Vyšší poptávku po trvanlivých potravinách eviduje také společnost Kaufland. "U těchto produktů může dojít ke krátkodobému nedostatku. Ve spolupráci s našimi dodavateli pracujeme intenzivně na tom, aby byla zajištěna dostupnost zboží v našem řetězci," řekla mluvčí Kauflandu ČR Renata Maierl. Zvýšené prodeje o desítky procent hlásí také prodejny Albert, a to u olejů, mouky, rýže, těstovin a dalších suchých potravin. "Zvyšujeme objednávky do obchodů a závozy zboží. Předpokládáme, že zvýšený zájem potrvá pouze několik dní, než se zákazníci dostatečně předzásobí," uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Majitel e-shopu Rohlík.cz Tomáš Čupr portálu Forbes.cz řekl, že u paštik, luštěnin, těstovin či dětských výživ zaznamenali pětkrát vyšší prodeje. Zboží, které prodají běžně za týden, lidé nakoupili za den, uvedl. Nové zásoby by měl Rohlík.cz mít už ve čtvrtek, do pátku slibuje zásobu na mnoho týdnů. Zvýšený zájem o vybraný sortiment ČTK potvrdil také konkurenční e-shop Košík.cz.

Praha zvažuje omezení prodeje potravin při mimořádných opatřeních

Praha zvažuje omezení prodeje potravin na osobu, pokud by byla zavedena mimořádná opatření kvůli novému typu koronaviru. Chce předejít panice a vyprázdněným regálům, uvedl server Aktuálně.cz. Primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN) o opatření už jednal s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou.

"Chceme zabránit panice. A panika nenastane, až se objeví první pacient s koronavirem v České republice, k čemuž pravděpodobně dojde v blízké době, ale nastane ve chvíli, kdy člověk přijde do obchodu a nebude tam mít co koupit," řekl Aktuálně.cz Hlubuček. Prouza webu jednání potvrdil. Hlubuček se ho ptal, co by obchody mohly udělat ve chvíli, kdy by město zavedlo mimořádná opatření.

Podle Prouzy jde zatím o předčasnou debatu, pražské obchody by ale zřejmě takovému opatření nebránily. "Obchody se na takovou situaci připravují zejména tím, že maximalizují zásoby ve skladu, aby měly zboží co nejvíc. Kdyby ale docházelo k masivnímu vykupování a panice, kdy by lidé třeba kupovali padesát kilo mouky, mohlo by určitě dojít k omezení počtu balení na jeden nákup," řekl dále serveru Prouza. Mělo by podle něj jít ale pouze o doporučení.

Hlubuček také řekl, že město neplánuje zavírání škol či zastavení městské hromadné dopravy. Jako možné další opatření ale zmínil důkladnější dezinfekci vozů MHD.

Související

Více souvisejících

Obchody Praha Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy