Češi na napůjčovali další miliardy. Dluhy domácností vzrostly na 1,819 bilionu korun

Dluhy českých domácností u bank a družstevních záložen v srpnu podle České národní banky (ČNB) stouply meziměsíčně o 10,1 miliardy na 1,819 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o 106,4 miliardy korun. Také zadlužení nefinančních podniků vzrostlo, v srpnu dosáhlo 1,168 bilionu korun. Meziměsíčně bylo vyšší o 9,4 miliardy korun a oproti loňskému srpnu stouplo o 23,5 miliardy korun.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila ČNB.

Dluhy domácností rostou nepřetržitě od února 2016. Lidé si půjčují zejména na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří více než tři čtvrtiny dluhů domácností. Tyto úvěry v srpnu činily zhruba 1,39 bilionu korun a meziměsíčně se zvýšily o 0,6 procenta. Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci srpna 264 miliard Kč a meziměsíčně narostly o 0,3 procenta, uvádí komentář centrální banky.

Zadlužení firem má kolísavý vývoj. Meziměsíčně stouplo v lednu, březnu, dubnu a srpnu. Naopak v únoru, květnu, červnu a červenci klesalo. Z úvěrů poskytnutých nefinančním podnikům v ČR podle původní doby splatnosti mají nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry. V srpnu jejich objem dosáhl podle ČNB 656 miliard Kč a stejně jako v předchozích měsících na ně připadalo 57 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých tomuto sektoru.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Související

Česká národní banka

Dluhy českých domácností u bank v únoru stouply na 2,154 bilionu

Dluhy českých domácností u bank v únoru meziměsíčně stouply o 4,5 miliardy na 2,154 bilionu korun. Zadlužení firem kleslo o 6,9 miliardy na 1,258 bilionu korun. Meziročně byly dluhy domácností vyšší zhruba o 81,6 miliardy korun a dluhy firem stouply o 5,3 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes na webu zveřejnila Česká národní banka (ČNB).
CZK Komentář

Rekordní zadlužení českých domácností se před Vánoci ještě prohloubí. Zbytečně

Když si člověk dá tu práci a projde si ve „virtuálním prostoru“ informace o tom, jak se Češi chovají v nejrůznějších situacích zjistí, že: Češi chtějí od státu co nejvyšší důchod, nebo ‒ Češi nemají na vlastní bydlení, chtějí, aby jim stát pomohl. Konec konců ani události z posledních týdnů neukazují jinou společnost. Ale tím se neříká, že by „stát“ neměl lidem pomáhat. Jenže možná i kvůli přístupu lidí ke všem těm potížím zřejmě nikoho nepřekvapí zpráva o tom, jak místní obyvatelé přistupují k vlastním dluhům.

Více souvisejících

Dluhy domácností ČNB Ekonomika dluhy firmy

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy