Češi si pořádně připlatí, cena potravin prudce vystřelila. Které zboží zdraží nejvíce?

České obchody a supermarkety opět hýbou s cenou potravin. Češi si připlatí především za zeleninu, jejíž cena kvůli extrémnímu počasí prudce stoupá.

Podle Potravinářské komory může za nárůst cen především extrémní počasí ve Španělsku. Zemi bičují sužují silné bouře a přívaly sněhu. To se negativně odráží na cenách i u nás.

Podle zjištění televize Nova ceny rostou až o desítky procent. Výrazně zdražily například okurky, cukety, rajčata nebo papriky. Někde i o stovky procent.

Například cena salátové okurky se pohybovala mezi 10 až 15 korunami, teď se prodává v obchodech i za 35 korun. Cukety jsou na pultech obchodů dražší o polovinu.

I další typy zeleniny podražily a ceny dosáhly takových hodnot, že se někteří Češi podle televize zeleninu úplně přestat nakupovat.

"Hlavně sníh a vichřice, dojde k nějakému přechodnému nedostatku. Výpadek dodávek speciálně v oblasti cuket, okurek, salátů a podobně," uvedl Miroslav Koberna z potravinářské komory.

Do kdy budou ceny takto vysoké není jasné. Černé scénáře predikují, že bychom se levnějšího zboží mohli dočkat až v létě.

Související

Evropská Unie

Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani

V poslaneckém shromáždění Evropského parlamentu (EP) bylo ve středu večer dosaženo dohoda ohledně revize takzvané "směrnice o snídani", která má za cíl podpořit spotřebitele v informovaném rozhodování o produktech jako med, ovocné šťávy, džemy či marmelády. 

Více souvisejících

potraviny jídlo Ceny zboží Zelenina

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy