Češi si rezervují prosincové pobyty v tuzemsku, svátky chtějí trávit hlavně na horách

Češi mají zájem o vánoční a silvestrovské pobyty v tuzemsku. Termíny si začali rezervovat hned po schválení uvolnění vládních restrikcí, které nastane od čtvrtka. Někteří prodejci očekávají výrazný nárůst poptávky v následujících dnech. Část ubytovacích zařízení teprve nyní dává vědět, že budou v provozu.

Lidé chtějí prosinec trávit hlavně na horách. Městským hotelům zájem ubírá absence vánočních trhů i zrušené firemní vánoční večírky. ČTK to sdělili zástupci rezervačních portálů a prodejci pobytů.

Poptávka na portálu Hotel.cz vzrostla podle jeho manažera Milana Petra skokově hned po nedělním oznámení zástupců vlády, že ubytovací zařízení budou moci od čtvrtka znovu fungovat pro rekreační účely. Zájem je podle něj ale zhruba na dvou třetinách minulého roku. Poptávka ze zahraničí je podle Petra mnohem vlažnější, přes 90 procent rezervací je nyní od tuzemských hostů. "Nadpoloviční část všech současných rezervací směřuje na hory, převažuje zájem o malé hotely a rodinné penziony," dodal.

V případě lázeňských a wellness pobytů, mají podle manažera portálu Spa.cz Richarda Šipoše některé menší wellness hotely na Vánoce a Silvestr plno už od léta. "Vyšší zájem je na poslední prosincový týden o oblast západních Krkonoš a Šumavy. Tradiční lázeňské oblasti stále pociťují nízký zájem zahraniční klientely, část hotelů zde proto bude i přes svátky stále zavřená," uvedl. Na rozdíl od předchozích let je podle něj nabídka i kapacita na vánoční a silvestrovské pobyty dostupná napříč republikou.

Portál Slevomat sleduje zatím postupný nárůst poptávky na prosincové pobyty, teprve v následujících dnech předpokládá "boom" prodejů. "Mnoho hoteliérů kvůli nejistotám s otevřením mnohdy ani nenabíralo rezervace. To se teď postupně mění a my vidíme, že i hoteliéři se nám ozývají s tím, že otevřou a že se po delší době opět chystají na příjezd prvních klientů," uvedl ředitel Slevomatu Ladislav Veselý.

Ubytovací zařízení musela z nařízení vlády v boji proti koronaviru přerušit od 22. října provoz pro rekreační účely. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR se dá očekávat poměrně rychlý návrat hostů do rekreačních oblastí, hůře na tom budou zařízení závislá na zahraničních turistech. Týká se to hlavně městských hotelů, kterých podle Stárka zůstane nadále více než polovina uzavřena.

Související

Více souvisejících

Hotely Zima cestování češi

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 1 hodinou

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel se prokázal u dalších stovek lidí, ukazují nejnovější údaje

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy