Češi si zařizují pracovny. Svítidel v domácnostech přibylo, důvodem je i covid

Svítidel v českých domácnostech letos přibylo. Aktuálně je jich téměř 59,5 milionu, meziročně o osm procent více. Růst podpořila současná koronavirová situace, zejména trend práce z domova a s tím spojené zařizování pracoven a studoven. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Ekolamp na vzorku asi 1200 lidí, o kterém dnes firma informovala v tiskové zprávě.

"Celkový počet svítidel, tedy stropních či nástěnných svítidel, lustrů, lamp či lampiček, vzrostl v domácnostech za poslední rok v průměru o jedno na 14," uvedla dnes za Ekolamp Zuzana Adamcová. Společnost se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel.

V posledních dvou letech podle firmy v Česku naopak pomalu klesá počet počet světelných zdrojů, tedy různých typů žárovek, nyní jich je asi 62 milionů. Pokles je způsoben hlavně delší životností nových typů světelných zdrojů, perioda obnovy se tím podstatně prodlužuje, uvedla společnost.

Domácnostem podle ní dominují úsporné světelné zdroje, které představují 78 procent instalovaných zařízení. Převládají LED žárovky (50 procent) a kompaktní zářivky (22 procent). Před dvěma lety přitom ještě byly nejčastější neúsporné zdroje, podotkl Ekolamp.

"Neúsporných světelných zdrojů rapidně ubylo, zejména wolframových žárovek, a to i proto, že v oficiálním prodeji již nejsou k dostání. Jejich největšími příznivci zůstávají senioři, kteří už ale také pomalu přecházejí na úspornější druhy. Wolframové žárovky se nehodí ani do nových typů svítidel, které jsou uzpůsobeny světelným zdrojům s nižším příkonem, použití klasických žárovek tak může představovat požární riziko," dodala firma.

Společnost Ekolamp je neziskový kolektivní systém pro zpětný odběr osvětlovacích zařízení. Zdarma poskytuje služby sběru a recyklace světelných zdrojů a svítidel jak firmám a institucím, tak i běžným občanům.

Související

energie

Evropská unie pošle na Ukrajinu nouzovou energetickou pomoc

Evropská unie reagovala na nedávnou sérii cílených raketových útoků a útoků bezpilotními letadly ze strany Ruska na ukrajinskou energetickou infrastrukturu mobilizací nouzové energetické pomoci, která je již na cestě na Ukrajinu. Evropská komise (EK) o tom informovala v úterní zprávě v Bruselu.

Více souvisejících

Energetika domácnosti Žárovka češi průzkumy

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 34 minutami

před 37 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ruské jaderné odpalovací zařízení míří k hranicím NATO. Odborníci: Jde o přípravu na válku

Ruská armáda rozmísťuje podél hranic s Finskem raketová odpalovací zařízení schopná nést taktické jaderné zbraně. Podle Institutu pro studium války (ISW) je to další důkaz, že se Putin připravuje na přímý konflikt s NATO. Politici předpovídají, kdy by k případnému střetu mohlo dojít.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy