Češi utrácejí, růst tržeb pokračuje. Prognóza ekonomiky ale není dobrá

Maloobchodní tržby v červenci zrychlily meziroční růst na sedm procent z červnových 4,8 procenta. Nejvýraznější růst vykázaly tradičně internetové obchody, v nichž se tržby zvýšily o pětinu. Dařilo se i prodejnám s počítači, sportovními potřebami, oděvy a obuví nebo prodejcům kosmetiky.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Letos v červenci bylo o dva pracovní dny více než ve stejném měsíci loni. Po očištění vzrostly tržby o 4,6 procenta.

"Vyšší tržby zaznamenaly všechny druhy prodejen s výjimkou specializovaných prodejen potravin," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Tržby prodejců počítačů a komunikačních zařízení byly meziročně vyšší o 14,8 procenta, v obchodech s výrobky pro sport, kulturu a rekreaci činil nárůst 11,1 procenta a v prodejnách oděvů a obuvi to bylo 9,6 procenta. Za potřeby pro domácnost a farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží zaplatili lidé o 7,5 procenta více.

V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin tržby vzrostly o 4,3 procenta, ve specializovaných prodejnách potravin naopak klesly o 0,2 procenta.

"Spotřebitelská poptávka zůstává silná i v druhém pololetí letošního roku. Je podpořená solidním růstem reálných mezd i velmi nízkou tuzemskou nezaměstnaností," uvedla analytička Komerční banky Monika Junicke.

Zpomalení české ekonomiky se ale podle ní v následujícím období negativně odrazí v růstu mezd a následně i v dynamice spotřebitelské poptávky. "Za letošek si maloobchodníci v průměru připíší 4,2 procenta oproti loňským pěti procentům, příští rok bude ale dynamika maloobchodních tržeb poloviční," dodala.

Meziměsíčně se tržby obchodníků očištěné o sezonní vlivy snížily v červenci o 0,1 procenta.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby Ekonomika Český statistický úřad Obchody

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 23 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy