Češi v říjnu utráceli za domácí mazlíčky o polovinu víc než loni

Lidé utráceli v prodejnách chovatelských potřeb a krmiv pro domácí zvířata v říjnu podle statistik platebních karet o polovinu více než před rokem. Jak vyplývá z průzkumu Poštovní spořitelny, nějaké zvířecího mazlíčka mají dvě ze tří domácností v Česku. Průměrné měsíční výdaje na domácí zvíře činí přibližně 850 korun.

"Stejně jako na jaře v prvním nouzovém stavu výrazně rostla obliba nákupů sportovního vybavení, jako jsou kola, koloběžky a oblečení, tak podobným způsobem nynější nouzový stav přinesl výrazný růst u domácích zvířat. Je patrné, že karanténa chovu zvířat a péči o ně evidentně prospívá," uvedl ředitel Poštovní spořitelny Přemysl Hanzelka.

V českých domácnostech podle průzkumu lze nalézt nejčastěji psa (42 procent) a kočku (26 procent). V každé desáté domácnosti mají rybičky a v každé dvacáté chovají králíka. Psi a kočky v průměru vyjdou své majitele na 950 korun měsíčně. Křeček znamená náklady na krmení a péči průměrně 420 korun. Náklady se liší i regionálně. Zatímco obyvatelé hlavního města uvádějí průměrné výdaje na mazlíčka 980 korun, lidé bydlící na Moravě v průměru 777 korun.

Průzkum sledoval i to, z jakého popudu si domácnosti nového spolubydlícího pořizují a kdo se o něj nakonec stará. Na 35 procent domácností se rozhodne pro mazlíčka kvůli potomkům. Skutečně se o něj pak ale stará pouhá čtvrtina z dětí, které si zvířátko přály. Trochu podobné je to i v partnerském svazku. Pokud si jeden z dvojice přeje nějaké zvířátko, v polovině případů starost o něj nakonec zbude na druhého partnera.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata Obchody Ekonomika Poštovní spořitelna průzkumy češi Psi

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy