Češi v říjnu utráceli za domácí mazlíčky o polovinu víc než loni

Lidé utráceli v prodejnách chovatelských potřeb a krmiv pro domácí zvířata v říjnu podle statistik platebních karet o polovinu více než před rokem. Jak vyplývá z průzkumu Poštovní spořitelny, nějaké zvířecího mazlíčka mají dvě ze tří domácností v Česku. Průměrné měsíční výdaje na domácí zvíře činí přibližně 850 korun.

"Stejně jako na jaře v prvním nouzovém stavu výrazně rostla obliba nákupů sportovního vybavení, jako jsou kola, koloběžky a oblečení, tak podobným způsobem nynější nouzový stav přinesl výrazný růst u domácích zvířat. Je patrné, že karanténa chovu zvířat a péči o ně evidentně prospívá," uvedl ředitel Poštovní spořitelny Přemysl Hanzelka.

V českých domácnostech podle průzkumu lze nalézt nejčastěji psa (42 procent) a kočku (26 procent). V každé desáté domácnosti mají rybičky a v každé dvacáté chovají králíka. Psi a kočky v průměru vyjdou své majitele na 950 korun měsíčně. Křeček znamená náklady na krmení a péči průměrně 420 korun. Náklady se liší i regionálně. Zatímco obyvatelé hlavního města uvádějí průměrné výdaje na mazlíčka 980 korun, lidé bydlící na Moravě v průměru 777 korun.

Průzkum sledoval i to, z jakého popudu si domácnosti nového spolubydlícího pořizují a kdo se o něj nakonec stará. Na 35 procent domácností se rozhodne pro mazlíčka kvůli potomkům. Skutečně se o něj pak ale stará pouhá čtvrtina z dětí, které si zvířátko přály. Trochu podobné je to i v partnerském svazku. Pokud si jeden z dvojice přeje nějaké zvířátko, v polovině případů starost o něj nakonec zbude na druhého partnera.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata Obchody Ekonomika Poštovní spořitelna průzkumy češi Psi

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy