Češi ztrácejí chuť rozjíždět byznys, počet nově založených firem klesá

V ČR bylo letos založeno 22.250 nových společností, což je nejméně za poslední tři roky. Aktuálně je v obchodním rejstříku zapsáno 503.187 firem, o téměř 11.000 více než na konci roku 2018. Informace dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

"Nejistý výhled budoucího vývoje ekonomiky, zpomalující průmysl, rychlý růst platů, který se odrazí na ziskovosti firem, přehřátý trh práce nebo slabé výsledky německé ekonomiky, to jsou některé faktory, jež brzdí chuť podnikatelů rozjíždět nový byznys," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Přesto nové firmy podle ní přibývají stále rychlým tempem. V rekordním roce 2017 jich v prvních třech čtvrtletích bylo založeno 23.999, v roce 2018 to bylo 22.896 a letos 22.250.

V Česku je nyní registrováno 476.675 společností s ručením omezeným a 26.512 akciových společností. Celkový počet registrovaných subjektů se zvýšil o 10.869. "To je odrazem přečišťující se podnikatelské základny. Z obchodního rejstříku mizí společnosti, které se rozhodly ukončit podnikatelské aktivity nebo se sloučily s jiným subjektem," doplnila Štěpánová.

Poměr zaniklých firem k nově založeným se stále zvyšuje a nyní je kolem 50 procent, tedy na dvě vzniklé firmy připadá jedna zaniklá.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy Česká republika Ekonomika

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy