Česká firma chce na Tchaj-wan dodávat testy na koronavirus

Česká společnost Generi Biotech vyrábějící testovací sady na koronavirus nalezla na Tchaj-wanu distributora. O konkrétní spolupráci s ním ještě bude jednat. ČTK to řekl ředitel firmy Generi Biotech Radovan Haluza. Tchaj-wanským partnerům nabízel i set, který dokáže zároveň otestovat odebraný vzorek na koronavirus a chřipku typu A i B.

Na trh ho chce společnost uvést ještě během září. Spolupracuje při tom mimo jiné s Univerzitou Karlovou. Haluza byl součástí podnikatelské delegace, která předsedu Senátu Miloše Vystrčila doprovodila při jeho návštěvě Tchaj-wanu.

Generi Biotech vyrábí testovací soupravy, které se používají v lidské laboratorní medicíně. Založené jsou na tzv. metodě real time PCR a používají se na zjišťování geneticky podmíněných onemocnění. Využít jich je možné i na testování na koronavirus, který způsobuje onemocnění covid-19.

Haluza ČTK řekl, že první test jeho společnost vyvinula už na jaře na začátku pandemie koronaviru. "Na situaci jsme byli nevědomky připraveni," poznamenal. Už na počátku šíření nemoci v Česku byla firma schopna sestavit 80.000 testovacích souprav. Podle Haluzy šlo o "poloprodukt", který ještě neměl patřičnou certifikaci. V době chybějících testů ale pomohl v boji proti nemoci.

Nyní má Generi Biotech vyvinuto šest testů a dokončuje sedmý. Měl by pomoci při očekávaném souběžném šíření chřipky a koronaviru. Na základě jednoho testování bude možné zjistit, zda je člověk nakažen chřipkou či koronavirem. Ve spolupráci s dalšími partnery včetně Univerzity Karlovy firma založila dceřinou společnost GeneSpector. Bude mít za cíl zákazníkům dodávat "komplexní řešení", tedy vše potřebné nejen pro odběry, ale i pro izolaci RNA viru a pro vyhodnocení výsledků. Podrobnosti o nových testech by měly být zveřejněny příští týden na tiskové konferenci.

Na Tchaj-wanu hledal distributora svých výrobků včetně koronavirových testů. Jednání podle něj byla úspěšná a tchajwanského partnera našel. Českou firmu by chtěl zastupovat na Tchaj-wanu i v Japonsku. Podrobnosti spolupráce ještě bude domlouvat.

Podle Haluzy je Generi Biotech "relativně malá" česká firma. Řádově dosud vyrobila testy na koronavirus ve statisících. Nyní pracuje na zvýšení své výrobní kapacity. Testy prodala nejen v ČR a Evropě, ale i na Blízký východ či do Jižní Ameriky.

Generi Biotech Tchaj-Wan Ekonomika Miloš Vystrčil (ODS) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy