České pivovary plánují propouštět, kvůli zavřeným hospodám strmě klesají tržby

České pivovary očekávají celoroční propady tržeb v řádu desítek procent. Největší výrobci čekají pokles mezi 20 a 40 procenty, nejmenší i o více než 50 procent. Uvádí to Český svaz pivovarů a sladoven. Na základě průzkumu, který si mezi producenty piva udělal na konci října, zjistil, že třetina, hlavně velcí výrobci, zvažují propouštění.

V průzkumu odpovídalo 90 respondentů zastupujících sladovny a pivovary všech velikostí, sdělili ČTK zástupci svazu.

"Prodej čepovaného piva se za prvních devět měsíců roku snížil o 20 procent, do konce roku očekáváme prohloubení propadu na minimálně 30 procent. Detailní čísla budou zveřejněna na konci roku. Obecně lze říct, že propad máme i v exportu, off-trade mírně roste, ale nemůže v žádném případě nahradit propady v on-trade a exportu," sdělila ČTK výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Off-trade znamená prodej v zavřeném balení jako jsou lahve nebo plechovky, on-trade je prodej čepovaného piva v restauracích.

V Pivovaru Svijany, který je největším v Libereckém kraji a patří k největším v zemi, zatím o propouštění neuvažují. "Jsme z hlediska počtu zaměstnanců na jednotku produkce velmi efektivní podnik, protož jsme se posledních 20 let v regionu, z nějž se odjíždí za často atraktivnějšími pracovními příležitostmi do Liberce nebo Mladé Boleslavi, potýkali většinou s nedostatkem pracovníků. Kvalitních a kvalifikovaných pracovních sil si proto umíme vážit a považujeme je za jedno z našich hlavních aktiv. I tato krize jistě dříve nebo později odezní. Pokud se situace nebude dále dramaticky zhoršovat, budeme se snažit všechny udržet," řekl ČTK ředitel pivovaru Roman Havlík. Na konci loňského roku firma zaměstnávala 180 lidí.

Pivovar Primátor Náchod očekává celoroční propad tržeb zhruba o 30 procent. Bude záležet také na tom, jak se bude vyvíjet závěr roku, řekl ČTK ředitel pivovaru Petr Kaluža. Pivovar Primátor je největším pivovarem v hradeckém kraji a je známý jako výrobce speciálních piv. Propouštění zaměstnanců neplánuje.

"Kvůli koronaviru a s ním souvisejícím opatřením se v tuto chvíli propouštět nechystáme," řekla i mluvčí Budějovického Budvaru Markéta Ježková.

Propouštět nechce ani pivovar Bernard. "Rodinný pivovar Bernard hodlá současnou zaměstnanost udržet, nechce redukovat sehraný tým kvalitních lidí," uvedl mluvčí pivovaru Radek Tulis. Pivovar zaměstnává 211 lidí. Do nouzového stavu podle mluvčího pivovar vstoupil v dobré kondici, s relativně velkou finanční rezervou.

"Uzavření restaurací a hospod má na ekonomiku pivovaru velký dopad, větší, než je průměr oboru, protože většinu piva prodává v sudech. Prodej lahvového piva nenahradí propad na sudovém pivu," uvedl Tulis. Firma podle něj přesto zatím nemusela výrazně brzdit nebo zastavovat důležité investice, ale je ve výdajích obezřetná.

Pivovary se podle svazu nechtějí více zadlužovat, o využití úvěrového programu COVID III uvažuje jenom každá zhruba desátá firma. "Nejčastěji, ve více než dvou třetinách případů, chtějí pivovarské společnosti využít program Antivirus na pokrytí části mzdových nákladů. Odložení úhrad DPH, záloh na daň z příjmů a silniční daň do konce roku 2020 se chystá využít 42,5 procenta respondentů. Ošetřovné pro zaměstnance využije více než třetina firem, zejména pak z řad větších pivovarů," dodal svaz.

Svaz už na začátku listopadu informoval, že jedná s ministerstvem zemědělství o možných kompenzacích. Pivovary kvůli zavřeným gastronomickým provozům přichází každý měsíc o stovky milionů korun. I při optimistickém scénáři se hospody a restaurace otevřou až koncem listopadu, letos tak budou zavřené nejméně třetinu roku, uvedl dříve svaz. Chce začít s ministerstvem financí také projednávat změny, aby pivovary případně nemusely platit v příštím roce spotřební daň za zlikvidované pivo.

Související

Kofola

Kofola vstupuje do neprobádaných vod. Kupuje pivovary Holba, Zubr a Litovel

Kofola ČeskoSlovensko kupuje většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která rozvíjí tradiční značky piv Holba, Zubr a Litovel. Nápojářská rodina tak může na regionální úrovni vstoupit do další kategorie, ve které může využít své podnikatelské, distribuční a marketingové know-how. Dokončení transakce, která podléhá schválení antimonopolních úřadů, se očekává zkraje příštího roku. 
Ilustrační fotografie.

Slavný český pivovar definitivně končí výrobu, rozhodla valná hromada

Pardubický pivovar přestane vařit pivo. Výrobu ukončí k 31. březnu 2023. Její část patrně přesune do pivovaru Ostravar. Rozhodla o tom dnes valná hromada. Majoritním vlastníkem je od roku 2019 skupina Pivovary Staropramen. O ukončení výroby rozhodla proto, že v důsledku pandemie a vypuknutí války na Ukrajině nemohla uskutečnit své plány na rozšíření nabídky regionálních značek i navýšení produkce skupiny. Informace poskytla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

pivovary propouštění tržby Ekonomika Pivo Český svaz pivovarů a sladoven budvar Pivovar Svijany pivovar Bernard

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy