Česko bude platit? Brusel chce zpět přes miliardu za chyby v zemědělských dotacích

Evropská komise chce po Česku vrátit 1,16 miliardy korun vyplacených na zemědělských dotacích. Sankce vychází z auditního šetření, které se konalo před třemi lety. Auditoři tehdy kvůli zavedení institutu takzvaného aktivního zemědělce prověřovali, zda dotace čerpají skutečně zemědělci. Podle EK byla kontrola, komu se evropské peníze přidělují, nedostatečná. Ministerstvo zemědělství s výsledkem prověrky nesouhlasí.

"Formální sdělení Evropské komise bylo doručeno dne 20. prosince 2019, ve kterém DG AGRI (evropské Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova) navrhuje vyloučit z financování částku 45 milionů eur, to znamená přibližně 1,16 miliardy korun místo původních 7,5 miliardy korun," sdělila pro iRozhlas.cz Lenka Rezková, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu, který má rozdělování evropských dotací na starosti.

Brusel v září 2017 prověřoval, jestli české úřady kontrolují, zda dotace čerpají skutečně zemědělci. V roce 2015 totiž začal platit institut takzvaného aktivního zemědělce. Podle něho mohli unijní podporu čerpat pouze žadatelé, kteří se skutečně živili zemědělskou činností. Cílem tak bylo zabránit, aby dotace pobírali podnikatelé, kteří se ve skutečnosti zemědělství nevěnují.

České úřady se však dostaly s Evropskou komisí do sporu o výklad tohoto institutu. Ta později vyměřila pokutu ve výši 7,5 miliardy korun, upozornily v červnu 2018 Hospodářské noviny. Původní pokutu za chybné čerpání evropských peněz v letech 2015 až 2017 se tak podařilo srazit o více než šest miliard korun.

"Je vidět, že argumenty České republiky byly opravdu silné, když se po prvním kole bilaterálního jednání podařilo sankci takto výrazně snížit," reagoval poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL), který byl v době evropské prověrky ministrem zemědělství.

Ministerstvo zemědělství pochybení od začátku odmítá, chce vyvolat smírčí řízení. "Je příležitost vysvětlit smírčímu orgánu, který je na Evropské komisi nezávislý, argumenty České republiky, a ještě před vydáním rozhodnutí docílit snížení navrhované sankce," sdělil mluvčí. Podle něj se ministerstvo v krajním případě bude bránit i u Evropského soudního dvora.

Problém s institutem aktivního zemědělce měly podle Jurečky i další členské státy. Bývalý ministr zemědělství tvrdí, že ho Evropská komise po jejich kritice v roce 2018 zrušila, uzavřel server.

Související

Nejvyšší kontrolní úřad

NKÚ: Miliardy dostaly za covidu od státu i firmy, kterým rostl zisk a počet zaměstnanců

Podporu z programu Antivirus, jehož hlavním účelem bylo zmírnit negativní dopady pandemie covidu-19 na zaměstnanost v ČR, dostávaly i firmy, kterým v době šíření nemoci rostl čistý obrat, zisk a zvyšoval se jim počet zaměstnanců. Pomoc státu čerpaly také firmy, které v té době rozdělovaly podíly na zisku. V jednom ze tří režimů programu Antivirus stát navíc nesl téměř 100 % nákladů na udržení pracovních míst, což bylo proti zásadě uplatňované v ostatních zemích EU, kde tyto náklady stát sdílel se zaměstnavateli a zaměstnanci. Pokud by se dodrželo pravidlo částečné kompenzace, stát by ušetřil až 4,4 miliardy Kč.

Více souvisejících

dotace Česká republika Ministerstvo zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) evropská komise

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy