Česko čeká vlna zdražování. Nepůjde jen o potraviny

Česko se může v následujících měsících potýkat se zdražováním potravin, elektroniky, ale i sportovních prostředků. Ceny mohou vyskočit až o desítky procent nahoru, a vinu na tom neponese pouze pandemie koronaviru.

Se zdražováním se v některých oblastech lze setkat už nyní. Ceny paliv začaly růst zhruba před 14 dny, předtím od poloviny ledna zlevňovaly. S nástupem pandemie koronaviru a následným snížením cen ropy pokles cen zrychlil, nyní ale pohonné hmoty v Česku zdražují a jen tak nepřestanou. 

Hlouběji budou muset sáhnout do kapsy Češi i v obchodech. Na vině je nejen koronavirus, ale i počasí, tedy dlouhodobé sucho, které trápí zemědělce. Narušen je rovněž mezinárodní obchod s potravinami a nepříznivý kurz eura.

Lze proto očekávat, že porostou ceny u ovoce a zeleniny, ale například i masa, které vykazuje dlouhodobý trend zdražování. Zavřené továrny v Německu a Španělsku se odrazily na dovozu masa, navíc chybějí řezníci.

Cenami navíc může zahýbat i povinný podíl až 85 procent českých potravin v obchodech, navrhovaný některými poslanci. Svaz obchodu a cestovního ruchu tvrdí, že schválení návrhu by vedlo ke zdražování a snížení kvality zboží.

"Omezení nabídky na pultech logicky povede ke zdražování potravin. Čeští výrobci budou moci beztrestně zvyšovat ceny a rezignují na kvalitu potravin. Zároveň se výrazně omezí nabídka v obchodech, protože řada potravin se v tuzemsku nevyrábí," sdělil ČTK prezident svazu Tomáš Prouza.

Český rozhlas upozornil, že některé potraviny už zdražily, stejně jako sportovní potřeby a menší je i nabídka ojetých vozů. Zdražovat dále budou například i kola nebo sportovní zboží.

"Dodávky ze zahraničí, kde se vyrábějí především cyklorámy, váznou a nabírají klidně i měsíční zpoždění. Do celkové ceny se pak promítá pro české spotřebitele nepříznivý kurz koruny, což podle Molitora poznáme zřejmě až v příští sezóně," uvedl Rozhlas.

Související

Více souvisejících

češi ceny potravin potraviny jídlo Obchody

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy