Česko čekají horší časy? Ekonomická aktivita klesá, firmy jsou méně optimistické

Malé a střední firmy pro nejbližší období zůstávají optimistické, i když méně než v předchozích čtvrtletích. Index očekávání firem ČSOB ve třetím čtvrtletí klesl na 14,6 bodu ze 22 bodů.

Pohoršily si všechny dílčí složky indexu, tedy očekávání investic, poptávky a rozšiřování podnikání. Zvýšení poptávky pro poslední čtvrtletí roku očekává 42 procent respondentů, minule to bylo o pět procentních bodů více.

"Zjištění ukazují zpomalování dynamiky ekonomické aktivity v Česku a tím tempa růstu HDP. Nejde ale o nic alarmujícího, protože spokojenost s ekonomikou zůstává stále vysoká," řekl dnes novinářům analytik ČSOB Martin Kupka.

Připomněl fakt, že s ekonomickou situací je v Česku spokojeno přes 68 procent malých a středních firem a podnikatelů, zatímco na Slovensku to je 35 procent.

Průzkum ohledně očekávání firem se uskutečnil mezi 500 středními a malými společnostmi ve všech oborech podnikání. Každý z dílčích indexů, který je rozdílem pozitivních a negativních očekávání firem, může teoreticky nabývat hodnot od minus 100 do plus 100 bodů. Celkový index je průměrem dílčích indexů vývoje poptávky, investic a plánované úrovně podnikání.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy Ekonomika HDP ČR Česká republika ČSOB

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 41 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy