Vyšší rating od Moody's? Česko vévodí východnímu bloku. Bylo správní změnit pobídky, reaguje komora

Zpráva agentury Moody's Investors Service, která doprovází zlepšení hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky o jeden stupeň na úroveň Aa3, potvrzuje správnost strategie zaměřit se na investiční pobídky s vyšší přidanou hodnotou. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro. Pobídky na investice s vyšší přidanou hodnotou orientuje novela platná od letošního 6. září.

"Moody's mimo jiné připomíná, že ČR je sice průměrným inovátorem, ale inovační strategie, na které se podílela Hospodářská komora ČR, nebo nový zákon o investičních pobídkách, mají potenciál hospodářství země posílit," uvedl Diro. Vláda podle komory učinila dobrý krok, když vyslyšela její apely na zaměření podpory státu do výroby s vyšší přidanou hodnotou.

Podle novely, kterou definitivně schválil v červenci Senát a v srpnu ji podepsal prezident Miloš Zeman, vláda schvaluje všechny investiční pobídky, nejen velké strategické projekty. Pobídky se zaměřují na projekty s vyšší přidanou hodnotou a spojené s tvorbou kvalifikovanějších pracovních míst.

Novela má posílit mezinárodní konkurenceschopnost Česka, snížit se mají rovněž nároky na státní rozpočet. "O investiční pobídky se budou moct nově ucházet jen firmy, které prokazatelně investují peníze na vývoj a spolupracují s univerzitou nebo výzkumnou organizací. Vláda se tím snažila vyhovět Hospodářské komoře, která dlouhodobě apelovala na stát, aby přestal investičními pobídkami podporovat výrobu s nízkou přidanou hodnotou," uvedl Diro.

Analytik Czech Fund Lukáš Kovanda připomněl, že Česko má nyní dosud nejlepší rating a je na tom nejlépe ze zemí bývalého východního bloku, když předstihlo Estonsko. "ČR suverénně vévodí mezi zeměmi bývalého východního bloku, které si zároveň ponechaly svoji národní měnu. Z tohoto pohledu se na druhém místě v souhrnném hodnocení agentur umisťuje s poměrně značným odstupem Polsko," připomíná hodnocení dalších agentur Standard & Poor's a Fitch.

Z celosvětového pohledu je ČR stále "dlužníkem druhé kategorie", dodal Kovanda. "Žádná z tří nejdůležitějších agentur jí nepřisuzuje prvotřídní hodnocení, které náleží zemím typu Německa, Nizozemska, Švýcarska nebo třeba Austrálie," uvedl.

Veřejné finance ČR jsou podle něj však v lepším stavu než ve většině zemí s lepším hodnocením. "Ratingové agentury totiž zohledňují také vlastní výkonnost ekonomiky a do hodnocení promítají i jiné než ryze ekonomické aspekty, například kvalitu a stabilitu institucí nebo geopolitickou pozici," konstatoval.

Související

Více souvisejících

Moody´s ratingy od agentur hospodářská komora Česká republika Ekonomika investice

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 56 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy