Česko si pohoršilo v žebříčku konkurenceschopnosti. Co ho táhne ke dnu?

Česko spadlo v mezinárodním žebříčku konkurenceschopnosti za období 2019/2020 Světového ekonomického fóra (WEF) o tři místa na 32. příčku. Jedním z důvodů poklesu je pracovní trh a jeho stav. K lepšímu umístění ČR nepomohly ani skvělá makroekonomická stabilita, slušná dynamika ekonomického růstu, dobrá kontrola a rovnováha státních a veřejných financí či bezpečnost.

O zprávě WEF dnes informovala Česká manažerská asociace. Za ČR těsně skončily Chile a Portugalsko, přeskočily jej Estonsko, Itálie či Malajsie.

What are the world’s most competitive economies? https://t.co/qd6qNFI28s #gcr19 pic.twitter.com/tD4e21G8Nt

— World Economic Forum (@wef) October 15, 2019

"Klíčovým faktorem, který brání postupu žebříčkem WEF vzhůru, je zejména trh práce. V současnosti je přehřátý, zdroje pracovních sil jsou prakticky vyčerpány. Vysoká potřeba pracovní síly ukazuje na stále přetrvávající nižší technologickou vyspělost v řadě firem či odvětví. Cestou do budoucnosti proto bude zvyšovat podíl výrob s moderními technologiemi," komentoval výsledky předseda Rady expertů asociace Richard Hindls.

Pracovní síla v ČR není podle zprávy WEF dostatečně připravená na digitální budoucnost, dovednosti tuzemské pracovní síly jsou přesně v polovině mezi 144 zeměmi světa (na 72. místě). A to i přesto, že jako uživatelé ICT (informační a komunikační technologie) jsou Češi na příznivém 42. místě a v digitálních dovednostech na 41. místě. Čechům však chybí kritické myšlení, nedostatečně podporované školským systémem, přičemž ve světě je v tomto ohledu ČR na 79. místě.

Míra nezaměstnanosti je jedna z nejnižších na světě. Pracovníci v Česku jsou proti většině světa usedlí, nestěhují se za prací a její vnitřní mobilita je až na 133. místě. Trh nedokáže rozhýbat ani příliv zahraničních pracovníků, v jednoduchosti náboru cizinců je ČR na 116. místě ve světě. Konkurenceschopnosti ČR nepřeje ani kvalita silniční infrastruktury, v porovnání se světem je na 78. místě.

"ČR si v žebříčku konkurenceschopnosti WEF udržuje stabilní pozici, dlouhodobě s minimálními meziročními změnami. Podíváme-li se hlouběji na aktuální hodnocení, ukazuje se, že klíčovým faktorem, který zatím brání našemu postupu žebříčkem vzhůru, je zejména trh práce. Ten je v současné době přehřátý, zdroje pracovních sil jsou prakticky vyčerpány," uvedl Hindls.

Související

Více souvisejících

Konkurenceschopnost Česká republika Ekonomika

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy