Český průmysl na hraně? Zachraňují ho auta

Tuzemský průmysl stagnuje pod vlivem poklesu v Německu, nepropadá se díky výrobě automobilů, shodli se analytici oslovení ČTK. Další vývoj bude podle nich záležet zejména na mezinárodní situaci. Průmyslová výroba v ČR v září meziročně vzrostla o 4,9 procenta po srpnovém poklesu o 3,8 procenta. Po očištění o počet pracovních dní ale byla průmyslová produkce meziročně nižší o 0,6 procenta.

"Český průmysl se potýká s poklesem průmyslové aktivity v Německu a eurozóně jako celku," řekl ČTK analytik Generali Investments Radomír Jáč. Vzhledem k exportní orientovanosti českého průmyslu a jeho provázanosti s německým průmyslem není podle něj dost dobře možné, aby se tuzemští výrobci dopadu nepříznivých vnějších vlivů vyhnuli.

Automobilovému průmyslu k výborným výsledkům pomáhá ofenziva nových úspěšných modelů, doplnila analytička ČSOB Irena Procházková. Vývoj v průmyslu zůstává podle ní nadále dvourychlostní. Na jedné straně automobilový průmysl spolu s výrobci elektrických zařízení, a dokonce i farmacie nebo papírenský, na druhé straně stojí většina oborů, jejichž produkce v letošním roce klesá s tím, jak slábne zahraniční poptávka, dodala.

Motor české ekonomiky se trochu zadrhává, uvedl analytik Deloitte David Marek. V letošním roce se průmyslová výroba zvýší podle něj asi o 0,5 procenta, což je nejméně od roku 2013. Primární příčinou je zhoršení ekonomické situace ve světě, zejména potom v Německu, na něž je řada českých průmyslových firem navázána. Nicméně přispívá k tomu i dlouhodobá eroze konkurenceschopnosti, když již pátým rokem rostou mzdy rychleji než produktivita, upozornil.

Německo a další významné vývozní trhy v posledních měsících vytrvale hlásily klesající odbyt, takže podle analytika Raiffeisenbank Víta Hradila lze očekávat, že i český průmysl bude postupně dále chladnout. Čerstvé zprávy z Německa již ovšem dávají alespoň nějakou naději, že by se tamní průmysl mohl v dohledné době odrazit ode dna, zvláště pokud nastane avizované uklidnění geopolitického obchodního napětí. V takovém případě by německou recesí mohl český průmysl "proklouznout" bez větší újmy, podotkl.

Související

Více souvisejících

Průmysl

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy