Český průmysl poprvé od května 2019 vzrostl, stavebnictví se dál propadá

Průmyslová produkce v Česku v říjnu meziročně vzrostla o 1,3 procenta. Do růstu se tak dostala poprvé od května 2019. Přispěla k tomu hlavně výroba automobilů.

Vyplývá to z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů, která dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně průmysl vzrostl o tři procenta.

Průmysl dosud meziročně klesal 16 měsíců v řadě, od počátku letošního roku se produkce snížila celkově o zhruba deset procent. V září byl pokles zhruba dvě procenta, například v dubnu během první vlny koronaviru byl ale více než třetinový. "Na rozdíl od stavebnictví druhá vlna koronaviru zatím průmysl výrazně nezasáhla," uvedl ředitel odboru statistiky průmyslu ČSÚ Radek Matějka.

Důvodem lepšího vývoje v poslední době je hlavně automobilový segment. "Snaží se alespoň částečně dohonit jarní výpadek ve výrobě," podotkl Matějka. V říjnu se výroba aut meziročně zvýšila o téměř 14 procent. Lepší výsledek než loni v říjnu zaznamenala také výroba pryžových a plastových výrobků nebo elektrických zařízení.

Naopak o téměř 12 procent klesla výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, výroba strojů si pohoršila o více než šest procent. V případě oprav a instalace strojů a zařízení přesáhl meziroční pokles 15 procent.

Hodnota nových zakázek vzrostla o 5,2 procenta. Objednávky ze zahraničí byly vyšší o 8,4 procenta, tuzemské zakázky ale klesly o 1,7 procenta. Také v tomto případě k celkovému meziročnímu růstu nejvíce přispěla výroba automobilů.

"Meziroční pokles zaměstnanosti se v říjnu, podobně jako v září, držel na úrovni čtyř procent," dodal Matějka. Průměrná měsíční mzda zaměstnanců v průmyslu vzrostla o 2,5 procenta.

Na rozdíl od první vlny pandemie tentokrát nebyly narušeny dodavatelské řetězce a podstatně příznivější je také ekonomická situace v zahraničí, řekl ČTK hlavní ekonom Deloitte David Marek. Český průmysl se tak podle něj může opřít o svůj nejsilnější motor, automobilový průmysl.

"Průmysl na rozdíl od některých jiných odvětví ekonomiky nástupem druhé vlny pandemie zjevně poznamenán nebyl. Produkce se v říjnu po očištění o pracovní dny nečekaně zvýšila," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Čísla podle něj dobře navazují na vývoj produkce v Německu, která v říjnu rovněž pozitivně překvapila a podstatně zmírnila svůj meziroční propad. A stejně jako v Německu táhlo i v Česku produkci nahoru oživení v autoprůmyslu, dodal.

Nejcitelněji se na růstu průmyslu podílela výroba motorových vozidel, která v říjnu vzrostla o necelých 10 % (po očištění o vliv pracovních dní by činil růst přes 13 %). Navzdory velmi silnému říjnu však výroba automobilů od ledna do října meziročně klesá o 16 % pic.twitter.com/YQcuhhM3Kq

— Jakub.Seidler (@JakubSeidler) December 8, 2020

Zlepšující se nové zakázky naznačují, že by si průmysl mohl slušné tempo udržet i v příštích měsících, uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. Průmysl tak bude podle něj tuzemskou ekonomiku v posledním čtvrtletí letošního roku táhnout a bude to jeden z hlavních důvodů, proč bude dopad druhé vlny pandemie na tuzemskou ekonomiku slabší než na jaře. Za celý letošní rok by mohl však průmysl klesnout o zhruba sedm až osm procent, podotkl.

Údaje z výroby za říjen překvapily mírně pozitivně, doplnil analytik Komerční banky Michal Brožka. Za listopad čeká slabší údaj, ale nemělo by to být dramatické. Předstihové indikátory se vyvíjejí smíšeně. Složky indexu nákupních manažerů za listopad ukazují na expanzi výroby pomalejším tempem. "Pro letošek jsme čekali propad průmyslové výroby kolem deseti procent, ale poslední údaje ukazují, že by výsledek mohl být spíše blízko minus sedmi procentům," odhadl.

Stavební výroba v Česku v říjnu zrychlila meziroční propad. Snížila se o 10,5 procenta po revidovaném poklesu o 7,9 procenta v září. Pozemní stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku propadlo o 13 procent. V září se snížilo o 8,8 procenta. Inženýrské stavitelství, tedy zejména dopravní výstavba, zpomalilo v říjnu meziroční pokles na 4,8 procenta ze zářijových 5,8 procenta. 

Stavebnictví bylo v říjnu nadále ovlivněno epidemií koronaviru, uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová. "Stavební produkci drží velké firmy inženýrským stavitelstvím, pozemní stavitelství je v útlumu v obou velikostních segmentech. Také stavební úřady hlásí omezený provoz a povolovací procesy váznou," dodala.

Ve srovnání se zářím byla říjnová stavební produkce po vyloučení sezonních vlivů nižší o 1,7 procenta.

„Stavební produkci drží velké firmy inženýrským stavitelstvím, pozemní stavitelství je v útlumu v obou velikostních segmentech. Stavební úřady hlásí omezený provoz a povolovací procesy váznou,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

— ČSÚ (@statistickyurad) December 8, 2020

Stavební úřady v říjnu vydaly 7004 stavebních povolení, meziročně o 7,6 procenta méně. Hodnota povolených staveb se proti loňskému říjnu snížila o 35,9 procenta na 32,7 miliardy korun.

V říjnu začala výstavba 2581 bytů, což bylo téměř o čtvrtinu méně než před rokem. Ubylo zejména zahájených staveb bytových domů, méně něž loni se ale v říjnu začalo stavět také bytů v rodinných domech. Stavbaři dokončili 2886 bytů, meziročně o zhruba procento méně. O víc než desetinu se snížil počet dokončených bytových domů, bytů v rodinných domech nepatrně přibylo.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se v říjnu meziročně snížil o 1,3 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda proti loňskému říjnu vzrostla o 2,8 procenta.

Údaje o meziročním vývoji stavební produkce statistici uvádějí po očištění o vliv počtu pracovních dnů.

Související

Více souvisejících

Průmysl Stavebnictví Ekonomika Český statistický úřad

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy