Český telekomunikační úřad čelí žalobám. Všichni operátoři napadli aukci kmitočtů pro 5G

Všichni tři tuzemští mobilní operátoři už oficiálně napadli podmínky aukce kmitočtů pro rychlé sítě 5G. Po firmě O2, která podala stížnost k Evropské komisi v červenci, zažalovali Český telekomunikační úřad (ČTÚ) u Městského soudu v Praze operátoři Vodafone i T-Mobile. ČTK to zjistila u jednotlivých firem.

Podle operátorů jsou podmínky soutěže diskriminační, a to zejména v oblasti národního roamingu, vadí jim také malý maximální příděl frekvencí v pásmu 3,4 až 3,6 GHz, který je nejnižší v Evropě a neumožňuje podle nich nabízet gigabitovou rychlost. ČTÚ podmínky aukce třikrát předělával, námitky firem ale většinou nezohlednil. Na začátku srpna pak aukci vypsal. Cílem je podle něj přivést čtvrtého operátora, který by rozhýbal trh a pomohl snížit ceny mobilních dat. Zájemci se mohou hlásit do konce září.

Podle mluvčího T-Mobilu Jiřího Janečka však podmínky aukce nejsou v souladu se zákonem a evropskými předpisy. O2 ve stížnosti EK uvedla, že podmínky soutěže neodpovídají evropským standardům a jsou v rozporu s národní i unijní legislativou. "Připravujeme i další právní kroky včetně žalob," sdělil ČTK vedoucí komunikace O2 Hany Farghali.

Vodafone, kterému dal soud nedávno za pravdu v jiném sporu s ČTÚ o frekvence pro sítě LTE, je přesvědčený, že úřad vyhlášením aukce postupuje protizákonně a překračuje své pravomoci. "Jsme přesvědčeni, že podmínky stávající 5G aukce, kterou ČTÚ vyhlásil 7. srpna, porušují právo EU i národní právo ještě závažnějším způsobem a v širší oblasti, než kterou řešil zmíněný rozsudek. To jsme několikrát vyjádřili v našich připomínkách, které ČTÚ opakovaně odmítnul a neakceptoval. Proto nám nezbývá než se domáhat respektování regulačních pravidel soudní cestou. První právní kroky jsme už učinili a podmínky aukce jsme rozporovali jak u ČTÚ, tak i žalobou u Městského soudu v Praze. Další kroky připravujeme," dodal mluvčí firmy Ondřej Luštinec.

Do aukce se podle předběžných vyjádření hodlají přihlásit další zájemci, mezi kterými mají být například ČEZ, Sazka Mobil, Poda nebo Nordic Telecom. "Podmínkami vyhlášené aukce kmitočtů se zabýváme, ale zatím se veřejně nebudeme vyjadřovat k našemu postupu v této věci," uvedl pro ČTK mluvčí Nordic Telecomu Lukáš Šiml.

ČTÚ bude v aukci nabízet frekvence v pásmu 700 MHz uvolněné po přechodu TV vysílání na DVB-T2 a potom pásmo 3,4-3,6 MHz. Samotná přihazovací část by měla proběhnout na podzim. Sítě 5G mají umožnit nabídku nových služeb vyžadujících vysokou rychlost a velmi krátkou odezvu. Rychlosti by měly desetkrát přesáhnout současnou technologii LTE.

Stávající operátoři již 5G testují. O2 spustila již v létě v Praze a Kolíně komerční 5G, Vodafone se na to chystá v říjnu v pěti městech a T-Mobile bude testovat 5G v ostravském kampusu VŠB.

Související

Ilustrační foto

S televizním příjmem mají problém desítky tisíc lidí, ČTÚ to podle Síkely neřeší

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) neřeší podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) problémy spojené se zhoršením terestrického příjmu televizního vysílání po přechodu na standard DVB-T2. S příjmem mají problém desítky tisíc lidí. Síkela to řekl po dnešním jednání s předsedkyní ČTÚ Hanou Továrkovou. Podle Továrkové způsob, jakým Síkela jednání vedl, nepovede k pozitivním změnám.

Více souvisejících

Český telekomunikační úřad 5G síť Mobilní operátoři o2 T-Mobile vodafone

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 39 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy