Cestovky protestují: Zařazení Černé Hory k rizikovým je zbrklé, dotkne se to mnoha Čechů

Zařazení Černé Hory na seznam států s vysokým rizikem nákazy koronavirem se dotkne několika stovek Čechů. Zájezdy ale cestovní kanceláře rušit nebudou, povinné testy totiž pro to nejsou důvodem. ČTK to dnes řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Podle něj je opatření pro cestovní kanceláře překvapivé a zbrklé, protože Černá Hora patří k bezpečným zemím.

Spolu s Černou Horou bylo na seznam rizikových zemí přesunuto i Srbsko, to však podle Papeže nepatří během léta k tolik vyhledávaným zemím.

Ministerstvo zdravotnictví přesunulo Srbsko a Černou Horu mezi státy s vysokým rizikem nákazy koronavirem v pátek. Češi musí od pondělí 13. července po návratu z obou zemí absolvovat test na covid-19, nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény. Důvodem je zhoršená epidemiologická situace v těchto státech.

Upozorňujeme, že od pondělí je z národního seznamu ? zemí kvůli zhoršené epidem. situaci vyřazeno #Srbsko ?? a Černá Hora ??. Češi vracející se z těchto zemí musejí mít negativní test nebo jít do karantény. Cizinci z těchto neunijních zemí mohou do ČR cestovat jen na výjimky.

— MZV ČR (@mzvcr) July 11, 2020

"Je to pro nás velmi negativní a překvapující zpráva. Černou Horu pokládáme za jednu z nejbezpečnějších zemí v celé Evropě," uvedl Papež. Situaci přirovnal ke kroku Slovinska, které v minulém týdnu zařadilo Českou republiku mezi rizikové země, přičemž ale stát dostatečně nezohlednil reálnou situaci v celé zemi. "Je to zbrklé," podotkl. Stoupající čísla nákazy v Černé Hoře jsou podle něj výsledkem zhoršující se situace pouze v malé části země.

Papež také upozornil, že CK se dlouho snažily vzhledem ke stoupající oblibě země o zařazení Černé Hory na seznam bezpečných zemí, což se stalo až na konci června.

Černá Hora je podle mluvčí cestovní agentury Invia Andrey Řezníčkové u klientů stále více oblíbená, protože není ještě tak známá a "okoukaná". Jednou z cestovních kanceláří, která nabízí zájezdy do Černé Hory, je CK Travel Family. Firma v tomto týdnu vyslala do země 57 turistů. Jednatel CK Ivan Lackovič na konci června uvítal zařazení Černé Hory na seznam bezpečných zemí. Už tehdy se však podle něj projevilo, že velká část klientů nechtěla čekat a zvolila raději jinou destinaci. To se týkalo zejména leteckých zájezdů, do země se zatím jezdí pouze auty nebo autobusy. České opatření tak nyní opět může oslabit zájem turistů o cesty do této země.

Na seznamu rizikových zemí je nově i Srbsko, to však tolik turistů a cestovních kanceláří neovlivní. "Do Srbska turisté jezdí spíše na jaře nebo na podzim," dodal Papež.

Stát sestavuje pro cesty do zahraničí tzv. semafor, který hodnotí míru rizika nákazy koronavirem v jednotlivých evropských zemích a na základě toho stanovuje pravidla pro cestu z nich do Česka. Parametry a kritéria vycházejí z hodnocení epidemiologických kritérií pro každou zemi. Ze zemí EU je mezi rizikovými zeměmi pouze Švédsko.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Analýza

Rozšiřování Evropské unie: Historie i výzvy současnosti. Kde až skončí evropská integrace?

Rozšiřování Evropské unie je velkým a důležitým tématem již od vzniku bloku v roce 1958, tehdy ještě pod názvem Evropské hospodářské společenství. Z původních šesti členů – Francie, Spolkové republiky Německo, Itálie a zemí Beneluxu – se postupem času stalo členů 28, po vystoupení Velké Británie roku 2020 pak 27. Teď má ale unie před sebou bezprecedentní výzvy, s nimiž se musí vyrovnat a řádně promyslet své budoucí kroky. 

Více souvisejících

Černá Hora cestovní kanceláře cestování ministerstvo zdravotnictví Česká republika srbsko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 37 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy