ČEZ ESCO si mne ruce. Firmě loni stouply tržby o víc než třetinu

Tržby energetické společnosti ČEZ v komplexních energetických službách (ESCO) loni stouply. Podle odhadů firmy činily přes 22 miliard korun, meziroční nárůst byl více než třetinový. Loňský provozní zisk EBITDA těchto společností je pak odhadován na 1,4 miliardy korun. Na dnešní tiskové konferenci k pěti letům ČEZ ESCO to řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Čistý zisk firma neuvedla. Letos podle Beneše chce ČEZ v oblasti utržit více než 26 miliard Kč při EBITDA přes dvě miliardy korun.

Firma uvedla, že ESCO společnosti ČEZ aktuálně působí v pěti státech, pracuje pro ně 5500 zaměstnanců a realizují přibližně 14.000 zakázek ročně. Jde například o výstavbu velkých energetických zařízení, kogeneračních jednotek nebo fotovoltaických elektráren, energetický management a projekty energetických úspor nebo dodávky osvětlení, vzduchotechniky, klimatizací či elektromobilní infrastruktury.

#ČEZESCO slaví pět let na trhu! Začínalo se třemi dcerami a desítkou produktů. Dnes má 16 dceřiných společností v ČR a na Slovensku a pracuje pro něj téměř 2000 inženýrů. Z původní desítky produktů jich dnes má přes 26, na přípravě dalších 15 se již pracuje. pic.twitter.com/tCcpeu9x5m

— Skupina ČEZ (@SkupinaCEZ) January 28, 2020

ESCO službám se v ČEZ věnují dva týmy spadající pod divizi obchod a strategie: ČEZ ESCO působící v Česku a na Slovensku a ESCO International působící v dalších zemích. ČEZ ESCO má aktuálně 16 dceřiných společností, tým ESCO International pak řídí 47 dceřiných společností v Německu, Polsku a Rumunsku.

Beneš dnes uvedl, že tržby ČEZ ESCO loni činily odhadem přes šest miliard korun při více než půlmiliardovém zisku EBITDA. Firmy ESCO International pak utržily více než 16 miliard korun a dosáhly provozního zisku EBITDA 850 milionů korun, odhadl.

"Naším nejsilnějším trhem je přirozeně Německo, které je evropským tahounem moderní energetiky i klimatické neutrality, kde vlastníme skupinu Elevion a skupinu Kofler Energies. Dynamicky rostoucím trhem je ale také třeba Polsko. Tam ESCO byznys rozvíjejí naše dceřiné společnosti Metrolog a OEM Energy," řekl dnes místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani.

Podotkl, že kromě ČEZ jsou v sektoru velmi aktivní také velké německé, francouzské nebo skandinávské společnosti. Historicky podle něj byly dominantní na trhu menší firmy, v EU je stále odhadem více než 2500 společností. Trh se ale postupně konsoliduje, dodal.

"Současné cíle EU 2030 v oblasti energetických úspor si vyžádají v Česku investice minimálně v řádu stovek miliard a možná až bilionu korun. Pro řadu sektorů to bude bolestivé, ale pro ESCO je to velká příležitost. Plán uhlíkově neutrální Evropy nicméně znamená, že tyto cíle budou brzy ještě zvýšeny," uvedl Beneš.

Generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák zmínil strategickou spolupráci firmy se Škodou Auto, a to nejen v elektromobilitě, ale i například ve fotovoltaice. "Škoda Auto má na svých střechách potenciál na 40 megawattů (MW) solárních panelů. To je polovina bloku tepelné elektrárny," dodal.

Tržby celé skupiny ČEZ předloni činily 184,5 miliardy korun, meziročně stouply reálně o téměř 11 miliard korun. Provozní zisk firmy před odpisy (EBITDA) klesly v roce 2018 meziročně o osm procent na 49,5 miliardy korun. Výsledky hospodaření skupiny za loňský rok oznámí ČEZ v polovině března, podle dřívějších vyjádření manažerů by si měla společnost meziročně polepšit. Celoroční EBITDA by měla vzrůst na 58 miliard korun, odhadl v listopadu ČEZ.

Související

ČEZ

ČEZ ESCO zvýšilo tržby o 27 procent, zájem o moderní energetiku roste

Tržby skupiny ČEZ ESCO, která patří do energetické skupiny ČEZ, vzrostly meziročně o 27 procent na 5,5 miliardy korun. ČTK to řekl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. Výši zisku neuvedl. ČEZ ESCO působí v Česku a na Slovensku. Kromě těchto zemí ČEZ působí v segmentu komplexních energetických službách (ESCO) také v Německu, v Polsku a v Rumunsku.

Více souvisejících

ČEZ ESCO ČEZ Energetika Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy