Chaos a neefektivnost. Rekonstrukce státu tepe programy na pomoc při koronakrizi

Programům, které nastavila vláda na pomoc lidem postiženým opatřeními proti koronaviru, chybí podle sdružení Rekonstrukce státu (RS) koncepčnost, jednoduchost a možnost měření účinnosti. Z analýzy projektu Nezhasínat, kterou dnes představilo, vyplývá, že až 88 procent z vyhrazených asi 857 miliard korun vláda vyplácí v programech s vážnějšími nedostatky. Některé skupiny pracovníků přitom na pomoc vůbec nedosáhly.

Programy, kterých je celkem 30, jsou podle Rekonstrukce státu roztříštěné, je v nich chaos a není jasné, zda se navzájem nevylučují. Zejména programy COVID vyžadovaly velice náročnou přípravu s pomocí účetních, daňových poradců a právníků, což upřednostňovalo silnější a připravenější firmy. Doba vyřízení žádosti přitom činila i tři měsíce, uvedl na dnešní tiskové konferenci analytik sdružení Daniel Vondra. 

Pozitivně jsou naopak podle Rekonstrukce státu hodnoceny programy pro živnostníky, ošetřovné pro OSVČ nebo Antivirus, které byly oproti jiným relativně rychlé a jednoduché. Stát ale podle Rekonstrukce státu zapomenul s pomocí na některé skupiny občanů, například podnikající cizince či v některých programech na zemědělce. Žádný program nezachycuje například také nové a malé společnosti, které mají tři a více zaměstnanců na dohodu, resp. společníků s podílem na zisku, na zaměstnance na překážkách, kteří současně na vedlejší činnost podnikají, či na neziskové organizace.

Vládní podpůrné programy zcela zapomněly na pět skupin lidí, kteří se nevešli do škatulek plošné podpory. Pomoc s dopady COVID-19 není koncepčně zacílena, a vzhledem k velké byrokracii je vyplácení peněz pomalé. Jak to napravit? ?https://t.co/cSIRsbbhI5 #NEZHASÍNAT! pic.twitter.com/0rZPsD0YGD

— Rekonstrukce státu (@RekonstrukceCZ) June 30, 2020

MF uvedlo, že cílem všech přijatých opatření je kompenzovat hlavní příjem tak, aby se nikdo neocitl zcela bez prostředků. Zaměstnanec na překážkách, který kvůli pandemii nemohl provozovat svou vedlejší živnost, tak dostává náhradu mzdy, pokud má dítě, mohl čerpat ošetřovné. A jako živnostníkovi mu byly odloženy odvodové povinnosti. "Nesouhlasíme ani s argumentem, že bez pomoci zůstali u nás podnikající cizinci. Pokud odvádějí pojistné, mají nárok na kompenzační bonus pro OSVČ jako každý jiný. Stejnou logikou může o bonus žádat i společník s.r.o., pokud je rezidentem s většinou příjmů z ČR," stojí ve vyjádření.

Vláda dosud podle sdružení vypsala podporu v celkové výši 857 miliard korun, z toho přímá podpora činí 141 miliard Kč. Velkou část - 665 miliard Kč - tvoří záruky za úvěr, zbytek je nepřímá podpora, například odpuštění daní. "Přitom ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) slíbila až jeden bilion a 190 miliard korun. Pomoc je pomalá. Je to dáno tím, že stát nedůvěřuje občanovi a nechává ho při žádosti prokazovat mnoho skutečností, které už zná," uvedl vedoucí projektu Hlídač státu Michal Bláha.

Podle dat ministerstva financí k 10. červnu celková přijatá opatření na podporu ekonomiky v souvislosti s dopady šíření koronaviru činila zhruba 1,15 bilionu korun, tedy 20,8 procenta hrubého domácího produktu. "V mezinárodním srovnání toto číslo řadí ČR mezi země, které na záchranu ekonomiky vynakládají nejvíce. Vedle přímých kompenzací se jednalo i o státní záruky za úvěry a odklady odvodových povinností," uvedlo MF. K 22. červnu činila podle úřadu vyplacená pomoc již 88,4 miliardy korun.

Aby byla pomoc efektivnější, doporučilo sdružení podle Josefa Karlického podmínky programů formulovat srozumitelněji, pomoc vyplácet rychleji, překládat programy podpory alespoň do angličtiny, nastavit jasné a srozumitelné cíle programů a pracovat na digitalizaci služeb státu. Každý program by měla podle něho také doprovodit důvodová zpráva. Do budoucnosti sdružení doporučilo přípravu strategických plánů, které pomohou líp a systematicky zvládnout případnou příští krizi.

Související

Soud, ilustrační foto

Protikorupční organizace nesouhlasí s anonymizací rozpisů soudů

Protikorupční organizace nesouhlasí s anonymizováním přehledů soudních jednání a odmítají, že by to byl nutný krok kvůli ochraně osobních údajů. Podle Rekonstrukce státu a Otevřené společnosti jde o neoprávněné porušení práva na informace. Nadační fond proti korupci na dotaz ČTK uvedl, že tajení účastníků řízení v databázi soudu je neodůvodněným snižováním transparentnosti justiční činnosti.
ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví má získat nebývalé pravomoci. Novela zákona je terčem kritiky

Novela zákona o ochraně veřejného zdraví centralizuje krajské hygienické stanice (KHS) pod Státní hygienickou službu. Bude moci například zavřít školy, obchody či zakázat akce podobně, jako jsou zakázané v současné době díky nouzovému stavu a nařízením vlády. Nově by měla mít možnost vyžádat si od mobilních operátorů lokalizační data o nakaženém až tři týdny zpět.

Více souvisejících

Rekonstrukce státu Ministerstvo financí ministerstvo průmyslu osvč živnostníci

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy