Chytré televize, mobily či hodinky. Většina Čechů plánuje zdokonalit své domácnosti

Až 64 procent Čechů si plánuje příští rok dovybavit domácnost nejčastěji chytrými spotřebiči a dalšími výrobky pro ovládání chytré domácnosti. Vyplývá to z dotazníku, který na vzorku více než 1400 zákazníků e-shopů skupiny Mall Group uskutečnil e-shop s elektronikou CZC.cz.

Největší část nákupů chytré elektroniky tvoří chytré telefony a televize, následují fitness náramky a chytré hodinky.

Za výrobky do takzvané chytré domácnosti za posledních 12 měsíců utrácela zhruba čtvrtina respondentů, více než polovina z nich pak zaplatila přes deset tisíc korun. Zatímco muži kupovali vybavení do chytré domácnosti, aby ji mohli kontrolovat na dálku, ženy investovaly zejména do chytré bílé elektroniky. Od ní si slibují větší komfort. Více než polovina respondentů na digitální domácnosti oceňuje bezdrátové řešení nebo úsporu peněz.

Chytrá elektronika patří podle obchodního ředitele CZC.cz Tomáše Pilského mezi nejrychleji rostoucí prodejní kategorie. Chytrý telefon je podle něj pro Čechy samozřejmostí a chytré hodinky vlastní téměř polovina zákazníků, kteří nakupují na CZC.cz.

"A teď se velká část snaží vybavit i chytrou domácnost. To potvrzuje i stabilní, více než čtyřicetiprocentní meziroční růst. Z produktů jdou nejlépe na odbyt chytré reproduktory, zabezpečení chytré domácnosti, termostatické hlavice nebo chytré osvětlení," uvedl Pilský. Češi mají ale podle průzkumu z chytré domácnosti i obavy, zejména ze ztráty soukromí. To se týká většinou lidí starších 40 let a mužů.

Firma Avast začátkem letošního roku upozornila, že dvě z pěti českých a slovenských digitálních domácností využívajících tzv. internet věcí mohou být vystaveny kybernetickým útokům. Nejvíce zranitelné jsou vedle routerů zařízení připojená k internetu, tiskárny a síťová úložiště. V ohrožení jsou i bezpečnostní kamery nebo chytré televize.

Související

Peníze, ilustrační foto

S příjmy vychází snadno téměř polovina domácností, druhá polovina je na tom výrazně hůře

Průzkum provedený CVVM v období od konce března do druhé poloviny května 2023 zkoumal, jak lidé vnímají současnou socioekonomickou situaci svých domácností. Respondenti byli dotázáni na obtíže spojené s jejich příjmy, zda se jejich domácnost v posledním roce dostala do finanční tísně a zda považují svou domácnost za bohatou nebo chudou. Ukázalo se, že lidé v Česku vycházeli letos na jaře s příjmy lépe než loni na podzim a situaci snadno zvládala více než polovina dotázaných. Naopak téměř polovina pak vycházela obtížně.
Energetika, ilustrační fotografie.

Domácnosti kvůli vysokým nákladům méně topí. Omezují i jiné výdaje, zjistil STEM

Asi tři pětiny českých domácností nevytápí dostatečně některé části svých bytů či domů. Více než polovina domácností také kvůli vysokým nákladům na teplo omezila jiné výdaje. Úsporná opatření dělají hlavně lidé, kteří hodnotí svou ekonomickou situaci jako špatnou, a lidé starší 60 let. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM z ledna letošního roku, který dnes agentura zveřejnila.

Více souvisejících

domácnosti smartphone češi Ekonomika

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy