Čínská firma Xiao-i zažalovala Apple, chce miliardové odškodné

Čínská společnost Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology, známá i pod kratším názvem Xiao-i, podala žalobu na americkou společnost Apple. Tvrdí v ní, že výrobce iPhonů bez povolení využil některé její patenty. Škody čínský podnik vyčíslil na deset miliard jüanů (32,1 miliardy Kč) a tuto částku po americké firmě hodlá vymáhat.

Čínská firma v oznámení na sociálních sítích požaduje, aby Apple přestal "vyrábět, používat, slibovat prodej, prodávat a dovážet" výrobky, které zasahují do jejích patentových práv.

Xiao-i tvrdí, že technologie rozpoznávání hlasu Siri, kterou Apple používá, pracuje s patentem, o který firma požádala v roce 2004 a který jí byl v roce 2009 přiznán.

Apple na žádost agentury Reuters o komentář nereagoval. Reuters také upozorňuje, že kopii příslušné žaloby, o které Xiao-i hovoří, se mu zatím nepodařilo dohledat.

Žaloba je pokračováním sporu, který se táhne už téměř deset let. Společnost Shanghai Zhizhen firmu Apple kvůli patentům k technologii rozpoznávání hlasu poprvé zažalovala roku 2012. V červenci nejvyšší lidový soud v Číně rozhodl, že patent je platný.

Na Apple kvůli patentům podaly žalobu i jiné firmy. Například loni se Apple překvapivě dohodl s americkým výrobcem čipů Qualcomm na urovnání sporu o porušování patentních práv při výrobě telefonů iPhone. V roce 2018 pak Apple urovnal vleklý spor s jihokorejskou společností Samsung Electronics, tehdy šlo o patenty na výrobu chytrých telefonů a dalších mobilních zařízení.

Kvůli patentům vedl Apple spor například i s finskou společností Nokia a s americkým Googlem, stejně jako s americkou společností Motorola.

Xiao-i apple Čína iphone Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy